Hableány

Park u. 26., Badacsonytomaj, Magyarország
bisztro@hableanybadacsony.hu
+36307011102
Vasárnap 11:00:00 - 22:00:00 | Hétfő 11:00:00 - 22:00:00 | Kedd 11:00:00 - 22:00:00 | Szerda 11:00:00 - 22:00:00 | Csütörtök 11:00:00 - 22:00:00 | Péntek 11:00:00 - 22:00:00 | Szombat 11:00:00 - 22:00:00

 

2019. június 14-én megnyitott a Hableány, melynek nyitásával egy több évszázados történet folytatódik. Ez a történet szól Badacsonyról, a Balatonról, a fejlődő turizmusról, a helyiekről és a Laposa családról. Szól a Balaton fejlődéséről, a gasztronómiáról, a borról, a borvidékről. Ez a történet egy igazi balatoni történet.

 

Azt biztosan tudjuk, hogy az 1800-as évek közepétől már vendéglő működött ezen a helyen: a telek, amelyre a Hableány-szálló épült 1857-ben Holzeri János zirczi lakos tulajdonában volt , és egy „L” alakú épület állt rajta. Magát a Hableány-szállót 1883. július 14-én nyitották, az akkor még vízparti telken. Hamar közösségi hellyé, a vitorlás élet központjává vált. Hellyel-közzel azóta is működött, igaz, állapota folyamatosan romlott. A Laposa család beruházásának központi eleme volt, hogy az épület méltó maradjon történetéhez, jelentéséhez, és új funkciókkal gazdagodjon. Birtokközpont, borászat, gasztronómiai tér, vendéglátóhely lesz, ahol a múlt és a jelen összeér. A fejlesztés a Laposa Birtok, és a mögötte álló család életében is hatalmas lépés. Sok személyes emlék közül talán a legfontosabb, hogy a Laposa szülők, Eleonóra és József, a birtok alapítói is e falak között keltek egybe. A funcionális tartalom mellett ezért is fontos, hogy közösségi térként, élettérként, találkozó pontként tekintsünk rá. A tervezők is ezt tartották szem előtt, amikor a feldolgozó tereket, az érlelőt, az irodát, a borbisztrót és a boltot elhelyezték az épületben.

„Hihetetlen érzés, amikor egy városképhez hozzátartozó épületet megújulva, új funciókkal felruházva, mégis a múltat tiszteletben tartva lehet visszaadni a közösségnek. A Hableány nagy utat járt be, felújításával egy ikonikus épület születik újjá, frissül fel, bővül, kel új életre” – mondta Laposa Bence, az épületet megvásárló Laposa család tagja, a Laposa Birtok ügyvezetője. A Hableányt hivatalosan 2019. június 14-én adták át közel 2 éves felújítás után. A modern birtokközpont, borbár, feldolgozó és gasztronómiai színtér megnyitóján beszédet mondott még Krisztin N. László Badacsonytomaj Város Polgármestere, Fenyvesi Zoltán országggyűlési képviselő, Dr. Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatója és Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter is. Az épületet Laposa Norbert plébános szentelte meg – a névrokonság itt csupán a véletlen műve. A megnyitón jelen volt a Laposa család, a második generáció: Laposa Zsófia, Laposa Lilla és Laposa Bence, valamint a birtok alapítói, a szülők, Laposa Eleonóra és Laposa József is.

„Sok szempontból is izgalmas projekt ez. Mind építészetileg, mind kulturális és szociális aspektusból, hiszen a hagyomány és a modern technológiák találkozása a felújítás minden lépésében tettenérhető, épp úgy, mint a végeredményben. Tökéletes szimbóluma ennek a gondolkozásnak az épület oldalán található mozaik, Kumpos Éva 1965-ös hableány képének megmentése, majd restaurálása: ez is egy darab a múltból, amit szeretnénk megőrizni, továbbvinni” – mondta Laposa Zsófia, a birtok borásza. Az ő álmának és elkötelezettségének köszönhető, hogy a borászati üzemben egy pezsgő készítő üzem is helyet kapott.

Mind a Laposa család, mind a város, vagy tágabb értelemben véve a régió egy kiemelten fontos projektje a Hableány felújítása, egy olyan beruházás, amit minden badacsonyi izgatottan figyelt eddig, hiszen majdnem mindenkinek van egy személyes története – az épület múltját 1883 óta írták a helyiek és persze az idelátogatók. A Hableány-szállóban megszállt Jókai Mór is, 1887-ben édes zenéről, emlékezetes estékről áradozik. De lakomázott az étteremben őfelsége Erzsébet királyné is 1896-ban, amit fenn, a “budai várban “ is megirigyelhettek volna. Egy időben a Hableány név olyan népszerű lett, hogy átterjedt szinte mindenre a környéken: Hableánykert, Hableánypark, sőt 1909-ben a Badacsony-Hableány nevet kapta az új vasúti megálló és a posta, 1910-ben pedig már Hableánynak titulálták Badacsonynak azt a részét is, amelyet korábban Fürdőtelep néven emlegettek. Közel 80 év után, 1964-ben jött az első nagy megújulás, a régi Hableány étterem helyén új, az előzőnél kétszer nagyobb vendéglátó- kombinátot építettek. Az akkori időkhöz mérten az új létesítmény komoly méretekkel rendelkezett, hatalmas 120 négyzetméteres terasszal.

A Hableány találkozó pont volt mindig is, esküvők, születésnapok, nagy beszélgetések helyszíne, eleinte szálló, aztán bolt, étterem, utoljára pedig már modern streetfood bisztró, ami már a Laposa családhoz kötődött (2015-2017). Akkor is öröm volt nézni, ahogy az elhanyagolt épület életre kel, a hatalmas terasz újra hangossá válik. Szinte érződött, hogy az épület “élni akar”, olyan mohón vették birtokba az ide látogatók. A nagy lépés természetesen csak ez után következett, az elmúlt 1,5 év építkezéssel telt. Most, 2019-ben megnyitják a kapukat a nagyközönség előtt is, az idei termés pedig már ide érkezik be. Ekkor indul el a pezsgő készítés is az üzemben, izgalmas évek állnak hát a Laposa család és a birtok előtt.

 

FONTOS INFORMÁCIÓK

➢        Maximális kapacitás: 400-450 000 palack/év, ebből 50 000 pezsgő

➢        Tartály méretek: 50-300 hl között (tartalyter 100 és 150 hl)

➢        Borászati technológia a Della Toffola cégtől

➢        Építész: Kis Péter, PLANT Atelier

➢        Kivitelező: Vektorbau

➢        A bor portfolióban jelenleg 20 féle tétel szerepel, ezeket a Hableányban mind kóstolni is lehet

➢        Laposa Birtok: 30 ha saját terület

➢        Az épületben régen posta működött, innen jött az ötlet, hogy most is lehessen képeslapot küldeni a Habelányból

➢        Az épületben egy család- és helytörténeti kiállítás is helyet kapott

 

A LAPOSA GASZTROBIRTOK tagjai: Hableány, Laposa Birtok, frissTerasz, Szőlőhegy Bisztró

www.laposa.hu

Események

19
11. 16.
I. Badacsonyi Újbor Kóstoló
Helyszín: Badacsonytomaj
ELSŐ BADACSONYI ÚJBOR SÉTÁLÓKÓSTOLÓ• A Hableány, Badacsony egyik ikonikus központi épülete mindig is találkozópont volt. 2019 nyara óta a Laposa Birtok központjának, látványborászatának, bisztrójának ad otthont hatalmas terekkel, amik csak arra várnak, hogy újabb és újabb kóstolókat fogadjanak be •Idén ősszel szeretnénk a Hableány tereit megtölteni élettel és visszaadni a régi funkciót, találkozási pontot teremteni a borvidék borászainak, és egy olyan teret, ahol megmutathatjuk kifelé, a vendégeinknek a borvidéket. Nincs is jobb alkalom erre, mint a november, az újborok időszaka: kicsit fellélegzünk, már túl vagyunk a szüreten, és végre kóstolhatjuk munkánk első "gyümölcseit", az izgalmas, friss újborokat.November 16-án újborokat kóstolni gyűlünk össze, de ez csak egy apropó a találkozásra. A közös pont Badacsony, a minőség, a terroir tisztelete, az alkotás öröme és a közös ünneplés. Így a résztvevő borászok nem csak egy újbort hoznak, hanem 2 izgalmas, régebbi tételt is.• Milyen volt és lesz az évjárat? Mennyire volt küzdelmes a szüret? Miben segítenek egymásnak a régió borászai? Ezekre a kérdésekre biztosan választ kapunk majd kóstolás közben.•• Több mint 10 borvidéki borászat • Több mint 30 kóstolható bor • Egy egyedülálló helyszín és egy egyedülálló sétálókóstoló az őszi Badacsonyban •Akik biztosan velünk lesznek boraikkal, és személyesen is (a sor folyamatosan bővül)1. Istvándy Birtok2. Gilvesy Pincészet3. Skizo Borház4. Villa Pátzay5. Villa Tolnay6. Válibor7. Laposa Birtok8. Fata Pince9. Büttner Borbirtok10. Málik Pince11. Szeremley Birtok12. Szászi Birtok A sétálókóstoló ára 4900 Ft, mely feljogosít az összes bor kóstolására.JEGYEK HAMAROSAN!

A helyszín

Park u. 26., Badacsonytomaj, Magyarország
bisztro@hableanybadacsony.hu
+36307011102

Iratkozz fel hírlevelünkre!


Impresszum

- elnök -
Laposa Bence

- központi email cím -
info@kostolom.hu

- telefonszám -
+3630 468 2077