Bujdosó Ferenc: Így láttam a 2017-es évjáratot

Bujdosó Ferenc: Így láttam a 2017-es évjáratot

Október elején az utolsó fürt szőlő is bekerült a pincébe, végeztünk az idei szürettel. Innentől a borokkal kezdődik meg a munka, a korai fajták közül lesz, ami már nemsokára palackba is kerül. Át szoktam gondolni ilyenkor az évjáratot, ami mindig sok tanulsággal szolgál.

Jól indult az év, örültünk, hogy kaptunk hideget és havat is, amit a kártevők legnagyobb része nem élt túl, ráadásul növényvédelem szempontjából a vegetáció alatt sem volt nagy rizikó, így kimondottan környezetbarát év volt az idei. Felszívódó szereket amúgy is csak vészhelyzet esetén használunk, a lisztharmatot pedig, az egyetlen helyen, ahol felütötte a fejét, sikerült kordában tartani.

Tavasszal a legnagyobb munka a 11 hektárnyi új telepítés volt a Csirip-tetőn. Ez kiváló hely a szőlőknek, jól tartja a vizet is, és most úgy néz ki, remekül érzik magukat a bébi szőlőtőkék, hároméves korára már beállt ültetvényünk lesz ott.

A nyarunkat ugyan a forróság jellemezte, ám itt van nekünk szerencsére a Balaton, aminek a mikroklimatikus hatása ilyenkor is érződik. Magasabb a levegő nedvességtartalma, ezért a növények – amik viszonylag közel vannak a tóhoz – nem égnek meg, még az olyan szárazságra érzékeny fajták sem, mint a zenit vagy zöld veltelini. Az, hogy a tavasz és a nyár is száraz volt, azt jelentette, hogy az aljnövényzetet könnyebben kezelhettük kapálással, és a sorok közötti füvesítést is egyszerűbb volt kaszálni.

Két héttel korábban kezdtünk szüretelni, mint általában, augusztusban a pinot noir és a szürkebarát is a pincébe került, ráadásul szeptember első hetében már merlot-t szedtünk, ez sem megszokott nálunk. A korán indult szüret miatt folyamatosan figyelni kellett a szőlőfajtákat, nehogy a savcsökkenés túlzott legyen, illetve a magas alkoholt is szerettük volna elkerülni. Szeptember 15-e körül esett le 70 mm-nyi eső, akkor azért izgultunk, hogy ne maradjon a csapadékos idő, de szerencsére utána újra jött a száraz meleg, és a szél felszárította a lombot.

A szüret kezdetén még kevesebb szőlővel számoltunk, ám a szeptemberi esők jókor jöttek, a bogyók kiteltek a csapadéktól, és a tervezett mennyiséghez képest több termés került be a pincébe. A legnagyobb kihívás idén talán a logisztika volt, hiszen olyan gyorsan és nagy mennyiségben érkezett a szőlő a feldolgozóba, hogy nagy feladat volt megtervezni az erjesztést és a tárolást. Volt olyan, amikor az egész termés 1/10-e egyetlen nap került be a pincébe, még jó, hogy időben megérkeztek az új tartályok.

Most már az alapkénezés megy, minden nap figyeljük a borokat, a héjon erjedő vörösek mellett pár rajnai tételben és a Katamarán rozéban van még cukor. A borok pont olyan szépnek tűnnek, mint az évjárat, még Bea kedvence, a sauvignon blanc is olyan lesz, amilyennek szereti. Az Irsai Olivért a jövő héten palackozzuk, de persze eltart még egy ideig, amíg minden idei borunk kész lesz, addig a pince körüli feladatokra koncentrálunk.

Bujdosó Feri

Forrás: bujdoso.com

Legfrissebb bejegyzések

Nekem a Balaton

Az elmúlt évek ádáz küzdelmei eredményeképpen sokat változott a Balatonról berögzült közhelygyűjtemény képe: * lángos helyett elérkezett a gasztroforradalom* argentín hekk helyett kapható a pulled ponty* a tó csak nyáron van ott hidelemmel szemben: egész évben nyitva áll* olcsó tömegborral ellentétben megjelent a BalatonBor, valamint hegybor, dűlős prémium tételek* alulfizetett idénymunkások gyűjtőhelyét felváltja az egész évben motivált, vidám csapat Remélhetőleg a közeljövőben az elavult közhelyek egyre inkább a múlttá válnak és csak az idősebb generáció emlékeiben élnek majd tovább, a mai fiatalság számára pedig a Balaton azt jelenti, amit a Balatoni KÖR is reprezentál. A megszokott lángosos büfékínálatot fokozatosan váltja fel egy változatos, Budapest romkocsmáiban már mindennapos jelenség: a hétköznapi gasztroforradalom. Amikor számít, hogy az asztalra letett étel alapja a környékben megtermelt árucikk legyen, amikor a tányéron találkozik a minőség és a kereslet. És amikor fontos, hogy a hal is balatoni ponty és ne argentín hekk legyen. Bár a turizmus nyáron dübörög leginkább, amikor elhalkulnak a strandolók hangjai, akkor kezdenek élni a hegyek. Hiszen a borász számára nincsen holt szezon, munka szempontjából a legforgalmasabb időszak pedig az ősz: mindenfelé szüretelők hadába botlik az ember. Annál pedig nincsen felemelőbb érzés, mint a szőlő közvetlen szomszédságában, az egyre inkább szaporodó, egész évben nyitva tartó, zárt helyiséggel is rendelkező borteraszokon kóstolni az esetlegesen még hordóban szunnyadó új borokat. Ezek után valahol pihenni, elmerülni a Balaton kínálta lenyűgöző világban: kihagyhatatlan. A Balatoni KÖR tagjai a fentiek mellett tették le voksukat: minőségi szolgáltatást nyújtani egész évben. Hogy egy újabb közhellyel éljek: magas színvonalú kínálatot csak megfelelő háttérmunkára építkezve lehet nyújtani. Fontos, hogy az ételek mögött álló szakács szívvel-lélekkel dolgozzon, a felszolgáló udvarias és pozitív energiával megáldott ember legyen. Ehhez pedig nem kell egyéb, mint hogy a munkaadó megbecsülje alkalmazottját, nemcsak anyagi, hanem a kifejezés szó szerinti mivoltában. A hangsúly arra kerül, hogy egy-egy álláshirdetésben már nem idénymunkára, hanem évekre elkötelezett embereket keresnek, akik majd megfelelően képviselik az adott vendéglátóhelyet minden szinten és az is előtérbe helyeződik, hogy piacképes bérezés kialakításával itthon tartsák a lendületes munkaerőt. A kiváló vendéglátóhely reputációjának fenntartásához a fentiek megléte és biztosítása elengedhetetlen és ezáltal alakulhat ki egy olyan, a Balatoni KÖR által is megfogalmazott körforgás, amely egész évben vonzóvá teszi a Balatont, mindenki számára. írta: Kalmár Borbála

Megérkeztek a Szakállas borok!

Sámson? Apja Fia vagy Petike...?Döntsd el te! Nem is a Paletta lenne, ha a Szexi sikere után nem rukkolt volna előidén is valami frissel és forma bontóval a borok terén is. Valamint nem is a Bezerics Dani lenne, ha nem talált volna ki ebbe is egy kis jól eső,jó hangulatú / humorú csavart. "A vendéglátást és a borászatot is az önkifejezés egy-egy formájának gondolom. Éppen úgy mint a ruha, amit viselünk, a bor amit készítünk vagy választunk, a hajunk, a szakállunk elmondják rólunk, mert elmondjuk velük, hogy mit gondolunk aktuálisan a világról. Farkas Peti barátom borbélyszékében ülve ezek a gondolatok vezettek engem a SZAKÁLLAS BOROK elkészítéséhez. És akkor lássuk is, mit takarnak a címkék: Sámson- Olaszrizling A színe világos szalmasárga, kevés széndioxid buborékkal. Illata sokrét, mezei virágok, szerecsendió, kis citrus, és kámfor. Ízében is összetett citrusok, és zöld füge, finom mandula és ásványosság. Harmóniában lévő bor jő egyensúllyal. Utóízeében finom mandulás jelleg. Petike- Rozé Színe világos rózsaszín. Elegáns illata tiszta és intenzív. Eper mellett egy kis málna és áfonya jellemzi. Ízlelve friss, ropogós, kifejezetten üdítő hatású. Remek savakkal és intenzív gyümölcsösséggel bír. Egy pohárka után rózsaszínben látjuk a világot. Igazi „kívánok még” bor. Gazdag illat és ízvilága, ropogóssága jó kísérője könnyű ételeknek. APJA / FIA- Olaszrizling-Pátria cuvée Színe szalmasárga. Illata tiszta, intenzív, virágokra, gyógynövényekre emlékeztető. Száraz, tüzes bor, lendületes savakkal. A lekerekedett savait és extrakt édességét jól egyensúlyozza elegáns kesernyéssége. Gazdag íz világát az alma, méz, viasz, mandula, és zöld füge határozzák meg.A tiszta gyümölcsös aromái és a sós ásványos karaktere sokáig megmarad a szájban. 300- Merlot Jó évjárat érett szőlőjéből készült mély rubinszínű, kitárulkozó bor. Intenzív illatát erdei gyümölcsök vezetik. A hordóban érlelt lágy tónusú bor ízében piros bogyós gyümölcsök sokasága, som, málna, áfonya, meggy. Gyümölcsösségét gazdag fűszeres jegyek, szegfűszeg, ánizs, kávé, grillázs teszik érdekessé. A szép egyensúlyú bor gyümölcsös utóízzel zárul. Piros- Shiraz siller Érett, szépen beszíneződött Shiraz szőlőből, két nap hideg áztatást követő rövid héjon erjesztéssel állítottuk elő. Színe intenzív meggypiros, Piros bogyós gyümölcsök illatát, meggy, málna vezeti, Kóstolva száraz, savai harmonikusak, lépést tartanak a bor testével. Komplett gyümölcstál, málna, meggy fűszeresség kíséretében, Szép test, fiatalos lendület és az érett elegancia. Pörköltekhez, paprikáshoz, halászléhez és paradicsomos ételek kísérője. forrás: Palettabisztro

Első balatoni régiós szakács-, cukrász- és felszolgálóverseny: Interjú Szamosi Lóránttal

Október 25-én megújulva kerül megrendezésre a Siófoki Szakképzési Centrum hagyományos vendéglátóipari versenye, ahol ezúttal a Balaton környéki iskolák szakács, cukrász és felszolgáló diákjai mérik össze tudásukat, ahol az intézmény legújabb együttműködő partnere, a Balatoni KÖR is is támogatja majd az eseményt. A verseny kapcsán Szamosi Lóránttal, a Siófoki Szakképzési Centrum főigazgatójával beszélgettünk. Májusban lett hivatalos a Balatoni KÖR és a Siófoki Szakképzési Centrum együttműködése. Hogyan talált egymásra a kér egyesület?A Balatoni Kör tevékenységét jómagam már az alapítás óta nyomon követtem, és kifejezetten szimpatikus volt a filozófia, amivel a Balatonhoz, mint értékhez közelítettek. Olyan tabukat döntögettek le, olyan tényeket mondtak ki, amelyek már bennünk is megfogalmazódtak a képzés szintjén. Elhatározott szándéka volt, és most is az a Siófoki Szakképzési Centrumnak, hogy részt vegyen a magyar és azon belül természetesen a balatoni gasztronómia megújításában, azzal a sajátos eszközrendszerrel, amit a szakképzés hordoz. A közvetlen kapcsolatot a Balatoni Kör tagjaival Csapody Balázs segítségével vettük fel. Ő rögtön a szoros együttműködést célzó párbeszéd megkezdése mellé állt, de ugyanilyen pozitív visszajelzést kaptam Laposa Bence elnöktől is. Innét már egyenesen út vezetett ahhoz, hogy a május elejei elnökségi ülésen meghívottként én is részt vehessek, és bemutathassam a Centrum működését, és a terveinket a közös munkára. Mindkét fél keményen dolgozik a régió fejlődéséért. Pontosan hogyan fogja ezt támogatni ezt ez az új partneri kapcsolat?Egyik félnek sincs vesztegetni való ideje. Már május végén aláírtuk a Balatoni Kör és a Siófoki Szakképzési Centrum együttműködéséről szóló megállapodást, amelyben megjelöltük azokat a konkrét területeket, ahol várható a közös munka. Talán azért is lényeges ez a megállapodás, mert egy olyan terület is képviselteti magát a Balatoni Kör által nyíltan felvállalt megújító munkában, amely eddig nem került közvetlenül képbe, pedig nagyon fontos terület: az oktatás. A szakmai, koncepcionális változás a Balaton mellett csak akkor lehet teljes, ha a képzési oldal is ezzel együtt mozog. A Centrum tanulói olyan helyeken is tudják teljesíteni a szakmai gyakorlatukat, amelyek részt vesznek ebben a megújító munkában. Közösen szervezünk régiós versenyeket. Ezen kívül szakmai bemutatók, előadások tartásával is támogatja a Balatoni Kör az oktatás színvonalának emelését. A régiós szemléletet, a Balaton egységességét hangsúlyozó képet erősíti a mi együttműködésünk. Távlati céljaink között szerepel a Balaton arculati elemeinek jobb kidolgozása, a helyi termékek népszerűsítése, és a balatoni gasztronómia, együttes erővel, európai szintre való emelése. Beszéljünk kicsit az iskoláról, illetve az oktatásról: melyik régió tartozik pontosan a Siófoki Szakképzési Centrumhoz és kiknek szólnak a képzések?A teljes dél-balatoni régiót mi fedjük le, Siófok központtal. 3000 diák tanul nálunk, jelentős a felnőttképzésünk is. Az oktatott szakmák között kiemelkedő helyet foglal el a kereskedelem-vendéglátás, az idegenforgalom, de ezek mellett fontos a régió szempontjából a szőlészet-borászat is! Az említetteken kívül természetesen az ipari, az egyéb szolgáltató szakmák, az informatikai képzés, a környezetvédelem, sőt az élsporthoz kapcsolódó képzések is megtalálhatók oktatási kínálatunkban. A képzéseink elsősorban a 8. osztályt végzetteknek szólnak, de egyre fontosabb szerepet játszik a felnőttoktatás és felnőttképzés is az életünkben. Ide várjuk a már szakmával, vagy éppen érettségivel rendelkezőket, és itt nincs felső korhatár sem. Büszkén mondhatom, hogy egyre több diplomás iratkozik be valamelyik felnőttoktatási képzésünkre. Hogyan látod, mi a legnagyobb baj jelenleg az oktatással a vendéglátóiparban illetve hol kellene elkezdeni a fejlesztést?Véleményem szerint az oktatás tartalmi elemeivel, és annak eszközrendszerével is gondok vannak. A diákok nagyon sokszor elavult, 30-40 éves tankönyvekből tanulnak, amelyek kevés frissítésen mentek keresztül. Nem azt mondom, hogy ne kellene elsajátítani a panírozás tudományát az oktatás folyamán, de innét tovább kellene lépni, haladni és bemutatni a legújabb trendeket is. Ugyanúgy szükség van a vendéglátó könyvek gyakori frissítésére, mint a CNC, vagy az informatika tankönyvek esetében. Elmaradásban vagyunk a technológiai fejlesztések terén is. Szükség lenne az iskolai tankonyhák technikájának korszerűsítésére, a kor követelményeinek megfelelő iskolai gyakorlóhelyek berendezésére. Nem utolsó sorban arra is nagy igénye lenne a szakmának, hogy a gyakorlati külső képzőhelyeken a diákok olyan szellemiséggel, olyan éttermekkel találkozzanak, amelynek működésébe már az új szemléletmód épült be. Ezekből a képzőhelyekből sajnos még nincs túl sok. Ebből is látszik, hogy sok mindent kellene egyszerre mozdítani és az is, hogy mennyire egymásra épülnek az elemek a gasztronómiában, mint rendszerben. Az együttműködéssel szeretnétek ezeken a problémákon is közösen dolgozni. A jövőben milyen változásokra számíthatnak a diákok ennek köszönhetően?A megfontolt lépések taktikáját alkalmazzuk, ebben állapodtunk meg a Laposa Bence elnök úrral. A kevesebb, néha több alapon. Az együttműködésünk elején elsősorban a szakmai bemutatók, előadások tartására koncentrálunk, illetve tervezzük a diákok látogatását egy-két Balatoni Körös tagnál: egy-egy étterem, vagy borászat kerül most fókuszba. Népszerűsíteni fogjuk egymás programjait is, illetve több déli parti diák nyári képzési gyakorlatát tervezzük lebonyolítani északi parti vendéglátóhelyeken. Részben ennek köszönhetően megújul a hagyományos gasztronómiai szakmai versenyetek, amit az iskola a Krúdy Napok keretében szervez. Milyen változások mellett döntöttetek idén?Valóban gondoltunk egy merészet, és az eddig hagyományos programokkal futó, rendkívül színvonalas iskolai rendezvényünket, a Krúdy-napokat átalakítottuk. Október 25-én a siófoki Krúdy-napok keretein belül rendezzük meg az első (!) balatoni régiós szakács-, cukrász- és felszolgálóversenyt. Ez minden eddigi hagyományt megváltoztat, és ha jól tudom, ilyen jellegű régiós versenyt most rendeznek először az országban. Csak balatoni iskolák versengenek, balatoni friss étel alapanyagokkal (pl. hal, mangalica hús), hozzávalókkal, borokkal. Ha minden igaz lesz egy horvát és egy szlovák vendégünk is, akik bemutatóval készülnek. Ez is izgalmasnak ígérkezik. Milyen formában valósul meg az együttműködés a versenyen?Már az előkészítő munkában is óriási segítséget kaptunk a Balatoni Körtől, illetve az alapötlet Kardos Gábor érdeme. Nagyon sok felajánlás érkezett a tagoktól: borok, jutalmak a helyezetteknek, gyakorlati képzési lehetőségek, eszközök a versenyhez stb. Egy nagyon komoly gépezet mozdult meg a verseny sikeres lebonyolítása érdekében, ami mutatja a Balatoni Kör erejét és az ügy melletti kiállását is. Alapítunk – a Balatoni Kör segítségével és támogatásával – egy Balatoni Kör Vándorkupát (a pontos név még tisztázásra vár), illetve első alkalommal átadjuk az Balaton Fiatal Séfje, a Balaton Fiatal Cukrásza és a Balaton Fiatal Felszolgálója díjakat is. Az Kör a bírálóbizottság megszervezéséhez is felajánlotta a segítségét, így a cukrászversenyen Mihajlovics Róbert oktatónkhoz Bergmann Ernő és Nándor (Bergmann Cukrászda) fog zsűritagként csatlakozni, míg a szakácsversenyen Kozma László (Borbarátok) és Varga Roland (Márga), a felszolgálóknál pedig Csapody Balázs (Kistücsök Étterem) és Jánosovics Miklós (Onyx) fogja értékelni a versenyzők munkáját. Hogyan kell elképzelni egy ilyen szakmai versenyt? Milyen kategóriák vannak, mik a legfontosabb értékelési szempontok és hogyan készülnek fel a csapatok?A szakácsoknak egy három fogásos menüt kell elkészíteni helyi, kizárólag balatoni alapanyagokból. Mindenkinek egyforma „kezdőcsomag” áll a rendelkezésére: a kötelezően felhasználandó hozzávalók között ott van a somogyi kiflikrumpli és laska gomba is, előételt nyurgaponytból, főételt pedig mangalica szűzből kell készítenie a csapatoknak, a fogásokhoz illő kelt tésztával. A pincéreknek díszasztalt kell készíteni a Hungarikum Bizottság Gundel Étteremben, ez év októberében rendezendő díszvacsorájához, egy öt fogásos menüsorral. A megfelelő italokat (természetesen balatoni borokat) is a versenyzőknek kell kiválasztani a fogások mellé. A cukrászoknak a helyszínen kell hagyományos húzott rétest készíteni, illetve egy Krúdy-dísztortát, úgynevezett „formatortát” is kell hozniuk magukkal.Az értékelési szempontokat a szakmai zsűri határozza meg, és végzi is el a munkák kiértékelését. A tálalás, az ízvilág, az ízek harmóniája, a terítés, a felszolgálás, az italok ajánlása mind pontozásra kerül. Egyénileg is megmérettetnek a szakácsok, pincérek, cukrászok, de lesz csapatversen is, akik a Balatoni Kör Vándorkupát fogják kapni. Egy csapat 2-2 szakács és cukrász, illetve 3 pincérből áll. Ha jól tudom, vannak kiegészítő programjaitok is?Nagyon komoly kiegészítő programokkal készülünk az idén. A teljesség igénye nélkül:- Gasztrofalu: különleges ételek és ízek a Balaton körül.- Herczeg Ágnes előadása a borkultúráról és kulturált borfogyasztásról fiataloknak (HNT képviseletében)- Szakmai bemutatók: barista, mixer, sommelier, porcelánfestés (Herend), hímzés, néptáncbemutató, táncház, kürtőskalács- Borvidékek bemutatkozása- Porecsi testvérváros bemutatkozása- Illés Ervin élménybeszámolót és bemutatót tart (az idei Szakma Sztár Fesztivál Verseny országos 3. helyezettje szakács kategóriában, iskolánk volt tanulója.) Természetesen az összes programunk ingyenes és nyilvános, sok szeretettel várunk minden kedves érdeklődőt. cikket írta: Kun A. Luca

Itt a BL YachtClub legújabb ötlete

Ahogy tőlünk már megszokhattátok, ismét támadt egy őrült ötletünk: tegyünk fel egy zongorát egy vitorláshajóra, ami a Balaton közepén ringatózik. Ehhez Peter Bence, a világhírű zongorista kíváló tettestársnak bizonyult, hamar megtaláltuk a közös hangot. A Beatles “Here Comes The Sun” dalához készült videóban nem csak Bence virtuóz zongorajátéka, hanem a lenyűgöző látvány is magával ragadja a nézőt. Mivel Bence videói több tízmillió emberhez jutnak el világszerte, nem titkolt célunk volt az is, hogy megmutassuk a világnak ezt a páratlan természeti kincset, a mi Balatonunkat, ami egész éves turisztikai desztinációként az év mind a 365 napján nyújt valami különlegeset. A videót az ARCOK Multimédiás Portfólió Stúdió készítette. Íme a végeredmény, fogadjátok szeretettel...

Bővült a Junibor csapata

Pálffy Attila borászt is új tagjai közé választotta a Junibor Egyesület, ami idén öt új taggal bővült, így már negyvennégy fővel működik a borászok új generációját összefogó Junibor, a Fiatal Borászok Egyesülete. Az egyesület 2008-ban alakult, eredetileg 40 év alatti borászokat tömörít meghívásos alapon: a tagok szavaznak az új tagok felvételéről minden évben. Céljuk egy olyan közösség létrehozása volt, amely a jövő borászgenerá- ciójának szakmai fejlődését biztosítja.– A legfontosabb számunkra, hogy egymást segítsük, és ezáltal egyre jobb, a fogyasztók által szerethető borokat készítsünk. A saját tanulásunk és továbbfejlődésünk mellett nem titkoltan azt is szeretnénk, ha a saját generációnkat meg tudnánk szólítani a kulturált borfogyasztás és borkultúra ügyében, így nagy hangsúlyt fordítunk a borfogyasztók ifjú generációjával való kapcsolattartásra – mondta el Hernyák Tomi, a Junibor elnöke. Pálffy Attila borászt tagjai közé választotta a Junibor Egyesület Fotó: archív Idén negyvenen jelentkeztek az egyesületbe, és húsz borász mutathatta be borait. Közülük öten válhattak taggá, köztük a Káli-medence fiatal borásza, Pálffy Attila is a tagok közé került.– Nekem sok barátom és ismerősöm van már bent az egyesületben, és ők biztattak, hogy jelentkezzek. Bár még nem tudom, hogy pontosan milyen feladataim lesznek, de a tagság egyszerre lehetőség és feladat is. A Junibor nyitott, modern gondolkodású társaság, ahol többféle borfilozófia is elfér egymás mellett, a lényeg, hogy a megszületett borok kifogástalanok legyenek – mondta el lapunknak a borász. Az egyesületi tagok elsősorban tapasztalatcserével segítik egymást, de egy borbárhálózaton keresztül boraikat értékesítik is.– A családunk kétszáz éve él Köveskálon, és mindig foglalkozott borral. Komolyan 1998-ban kezdtük el a gazdálkodást, most tizennyolc hektárt művelünk édesapámmal és a testvéremmel. Van egy borteraszunk, ahol helyben értékesítünk, de borainkországszerte megtalálhatóak. Mindig próbálunk fejlődni és újítani, célunk, hogy a legmagasabb minőségben tudjuk a termőhelyünket bemutatni. A tagfelvétel valamilyen szinten elismerése is az eddigi munkánknak, bizonyítja, hogy jó úton haladunk – fejezte be Pálffy Attila. Forrás: veol.hu

Iratkozz fel hírlevelünkre!


Impresszum

- elnök -
Laposa Bence

- központi email cím -
info@kostolom.hu

- telefonszám -
+36703608169