A hegybor

A Hegybor Olaszrizlingből készül, tartalmas balatoni bor, ami a VineaBalaton második szintje elsősorban a gasztronómia és a régiós értékesítés számára. A HegyBor a Balatoni Kör és a Rizling Generáció közös terméke, de bárki készítheti, aki megfelel az alábbi feltételeknek. Az objektív paramétereken túl a termék minőségét egy, a nevező pincészetek origó rendszerű vakkóstolással garantálja, melyet Fiáth Attila vezényel le. Kizárólag a borbírálaton megfelelt borokból készülhet HegyBor, melynek eredményét minden jelentkező önmagára kötelező érvénnyel ismeri el.

Szabályzat, Tudnivalók

Jelentkezési lap

A hegybor küldetése

A BalatonBor régiós termék létrehozásával közös célunk a Balaton körüli szőlőterületeken gazdálkodók piaci helyzetének stabilizálása, alkupozíciójuk erősítése. Az általuk termelt jó minőségű szőlő számukra kedvező áron történő felvásárlása, ezáltal egy minden piaci szereplő számára előnyös fair-trade termék létrehozása. Hosszú távon egy alulról szerveződő régiós integrátori rendszer előmozdítása, végső soron a balatoni szőlők megújítása, a borok számára stabil hazai és külföldi piacok kiépítése valamint a tó körüli termőterületek növelése.

Dobosi Pincészet és Vendégház

A Dobosi Pincészet családi vállalkozás, amely az 1700-as évek elején jött létre Szentantalfán, a Balatontól 5 kilométerre, Zánka és Nagyvázsony között elterülő, festői szépségű kistelepülésen. Pincészetünkben a szőlőtermesztés hagyományai csaknem három évszázadon át apáról fiúra szálltak. Mivel a magyarság őstörténetében a szőlészet-borászat egy több ezer éves múlttal rendelkező ágazat, ezért úgy gondoltuk, hogy a művelés technikájában a régi jól bevált módszereket alkalmazzuk, melyek eredményeként valódi biobort tudunk készíteni.Pincészetünk tehát a klasszikus borok mellett bioborok és 100%-os szőlőlevek termelésével és értékesítésével is foglalkozik. Emellett borainkra egyedi címkéket készítünk - kívánságra cégeknek és magánszemélyeknek egyaránt.A pince mellett kialakítottunk egy borkóstoló helységet is a vendégeink kiszolgálására és a termékeink bemutatására. A családias hangulatú falusi vendéglátás keretében vendégeink több mint 15 különböző borból tudnak választani.Vállalkozásunk célkitűzése, hogy megismertessük vevőinkkel a termékeinket, vállalkozásunk elkötelezettségét a biotermékek és a minőség iránt, mint több generáción átívelő értékrendet.A Dobosi Pincészet széles termékkínálatának köszönhetően mindenki megtalálja a maga borát, legyen fiatal vagy idős, kezdő vagy tapasztalt, fogyasztó vagy esetleg gyűjtő!

Első Magyar Borház - Szeremley Birtok

Elsődleges célunk, hogy az emberek ebben a rohanó világban le tudjanak ülni egy órára a gyönyörű lugas alatt, s ne csak az ételek ízével, hanem a látvánnyal is elteljenek, s ezt a gyönyörű festői tájat a borokkal megkoronázva, olyan élményként tárolják el magukban, hogy mikor visszatérnek hétköznapjaikba, szívesen gondoljanak vissza arra, hogy milyen kellemes időt töltöttek itt nálunk.

Fata Pince 

A dédnagyapánk, Fata István kéményseprő mester beleszeretett a balatonfelvidéki tájba. 1927-ben megalapította a borospincénket Badacsonyban. Olasz család utódjaként ereiben és szellemében is örökölte a szőlő és a bor szeretetét, így hozzáértő kézzel fogott bele a szőlészkedésbe. Új szőlőt telepített a pincészet köré, elsősorban rizlinget, amely a kedvence volt. Az elmúlt közel 100 évben családi hagyománnyá vált borászkodást mi – unokái, dédunokái – folytatjuk. A 9,5 hektáros ültetvényünk a festői borvidék vulkanikus tanúhegyein, Gulács, Tóti-hegy és Badacsony lejtőin terül el. Az ültetvényeink jelentős részén fehér szőlő található, melyen elsősorban kézi művelést alkalmazunk. A birtok 2008-ban újult meg és az alapító dédnagyapa tiszteletére kapta a Fata Pince nevet. Cégérünk szintén az ő emlékét őrzi, tisztelegve kéményseprő mestersége előtt.

Kiss Pince

Három generáció sok munkával, türelemmel létrehozta birtokát, pincészetét ahol mindig szivesen látják a szomjazó és éhes vendégeket.

Laposa Borbirtok

Egész évben szeretettel várunk borászatunkban, ahonnan a legszebb balatoni panoráma tárul eléd. Kóstold meg kiváló borainkat, amelyekhez helyi alapanyagokból készült, hideg finomságokat kínálunk. Kisebb létszámú, illetve népesebb csoportok számára – előzetes bejelentkezés esetén – séfünk különleges ételsort állít össze. Rendezvények és egész estét betöltő borvacsorák szervezését is vállaljuk.

Martinus

A Martinus Borház Nivegy-völgy szívében, Tagyon-hegyen található. A 2008-ban indult borászat egy 0,5 hektáros családi örökség alapjaira épült, amely mára 4-ha-ra növekedett. 2013-tól ökológiai művelést folytatnak ültetvényeiken, mert hiszik, hogy a fiatal tőkék öko szemlélettel történő nevelése, erősebbé és ellenállóbbá teszi a növényeket. A pincészet első számú fajtája az olaszrizling, de ha az évjárat lehetővé teszi, rajnai rizlinngel házasítva kerül a borospoharakba

Skizo Borház

SKIZO. A NÉV. Ami arra a szinte már meghasonlott állapotra utal, amit a világban létező ellentmondások okoznak bennünk. Amikor a gondolatok, érzések és cselekedetek közötti összhang látszólag felbomlik, és úgy érezzük, választanunk kell. SKIZO. BOR ÉS BORÁSZAT. Amiben nehéz meghozni a kiegyensúlyozott döntést. Iparszerű bortermelés vagy daccal és büszkeséggel művelt, évszázados kicsiny dűlők? Modern technológa vagy a hagyományos „apáink is így csinálták” szellem? A világ borvidékein bizonyított szőlőfajták vagy a mi Kárpát-medencei szőlőfajtáink? Globalizált élet vagy a vidéki életforma és magyar lelki alkat? Egymás ellenében ható fogalmak ezek? Szerintünk nem, mert külön-külön és egyszerre is igazak. BALÁZS ÉS RÉKA A SkizoBor személyes ügyünk. Tökéletesség óhajával megbirkózni a tökéletlennel. A SKIZO által sugallt ösztönös kettősség minden tudatosan élő ember sajátja. A cél: Elérni a Harmóniát. Szőlőben, Borban, Szerelemben… Skizo. Egyénisége van. Több is.

Skrabski Pince

A 19. században épült Skrabski Pince a csodálatos panorámájú Balatonudvari Les-hegyen található (a pontos cím: 8242, Balatonudvari, Hrsz. 1206 ). A felújított és modernül felszerelt épületet körülveszik a szőlőterületek, amelyeken olaszrizlinget, furmintot, kékfrankost és rajnai rizlinget termesztenek. Területeik nagysága jelenleg 4 ha.

Söptei Pincészet

A Söptei Pincészet 1850 óta családi vállalkozásként üzemel. Szőlőterületeik többsége a Pécselyi – medencében, birtokközpontjuk Csopakon található. Zömében fehér fajtákkal foglalkoznak, az Olaszrizlinget kizárólag csopaki területekről szüretelik be. Boraikat frissesség és gyümölcsösség jellemzi, melyeket elsősorban reduktív eljárással készítenek

Szent Donát Birtok

A Balaton három történelmi szőlőhegyén Csopakon, Tihanyban és a Káli-medencében vannak területeink. Célunk, hogy Közép-Európa három nagy fajtáján az olaszrizlingen, a furminton és a kékfrankoson keresztül mutassuk be a régió termőhelyi értékeit, legyen szó klasszikus hegyborokról, talaj- vagy dűlőválogatásokról. A pince alapkövét 2001-ben raktuk le, de családunk szőlőhöz és borhoz való kötődése jóval korábbi eredetű. A család apai ága közel kétszáz éve csopaki, míg az anyai ág káli-medencei. Mindkét vonal hozta magával a szőlő és bor szeretetét, valamint a borkészítés hagyományát. A mai birtok alapját a 90-es évek elején kárpótlásként visszakapott parányi családi szőlő jelentette. Az évek alatt folyamatosan bővítettük a birtokot, növeltük a pincét és a gasztronómiai kontextus erősítéseként megnyitottuk regionális gourmet konyhát vivő éttermünket is. Jelenleg bő 10 hektáros birtokméretnél tartunk, Csopak mellett Tihanyban valamint a Káli-medencében, a Fekete-hegyen vannak területeink. Csak saját szőlőt dolgozunk fel, a borkészítés minden mozzanata a csopaki birtokon történik. Évente 25-30 ezer palack bort töltünk le. A szőlőben és a pincében egyaránt célunk, hogy a borvidék legnemesebb hagyományaira alapozva és a nagyvilágról méretet véve készítsünk egyedi, izgalmas, a termőhely karakterét hűen tükröző borokat.

Tagyon Birtok 

 Baráti fogadtatás. Kiváló borok. Ételek, melyek nem csak az érzékeinkre, de a lelkünkre is hatnak. Ezen a mesés birtokon szőlőt, zöldséget, gyümölcsöt termesztünk, hogy bort és egyéb kézműves termékeket készíthessünk. Reméljük, hogy Te is annyira megszereted ezt a környéket, mint mi.

Tornai Pince

A Tornai Pincészet a Somló hegy legnagyobb, családi birtoka. A hét minden napján nyitva tartó vinotéka és bormúzeum mellett saját konyhával, vendégházzal és kerékpár kölcsönzéssel várjuk a hozzánk látogatókat. Legyen szó kis létszámú csoportokról, családi rendezvényekről egészen a nagy létszámú lakodalmakig, céges rendezvényekig komplett programcsomagot kínálunk vendégeinknek. A Tornai borok különbözősége nagyon szépen mutatja a Somló változatosságát, sokszínűségét. Várjuk Önt is sok szeretettel Magyarország történelmi borvidékén a Tornai Pincészetnél. Előzetes időpont egyeztetés miatt írjon vagy hívjon bennünket.

Vesztregom Pince

Csopakon vettünk egy kis szőlőt visszatérve gyökereinkhez lelkesen műveltük és tanultuk a bor készítés rejtelmeit. Férjem ötletén felbuzdulva családunk úgy gondolta csináljuk ezt nagyobb méretben. 2014-ben lett az ötletből a Balatonfüred Csopaki borvidéken egy szép 2ha-s szőlőültetvény Balatonszőlősön és építettünk egy pincét is. A Vesztergom pincét, mely az egész család szívügyévé vált, mindenki igyekszik, tanul és dolgozik, hogy minél jobb borokat csináljunk. 

Zelna Borászat

A fiatal balatonfüredi borászat 2014-ben kezdte meg működését. Területeik száma azóta 8 ha-ra növekedet, amely Balatonfüred és Balatonszőlős dűlői között oszlik meg. Kínálatukban könnyed, reduktív borokat találunk, de dűlőválogatott prémium, hordós érlelést kapott tételek is vannak.

Iratkozz fel hírlevelünkre!


Impresszum

- elnök -
Laposa Bence

- központi email cím -
info@kostolom.hu

- telefonszám -
+36703608169