A BalatonBor története

A BalatonBor Olaszrizlingből készül, jó ivású, ugyanakkor tartalmas balatoni bor, elsősorban a gasztronómia és a régiós értékesítés számára. A BalatonBor az első termelői összefogásra épülő régiós bormárka Magyarországon, ezért joggal mondhatjuk, hogy „a Balaton Bora”. A BalatonBor a Balatoni Kör és a Rizling Generáció közös terméke, de bárki készítheti, aki megfelel a feltételeknek. Az objektív paramétereken túl a termék minőségét egy, a Balatoni Kör és a Rizling Generáció által összehívott bíráló bizottság garantálja. Kizárólag a borbírálaton megfelelt borokból készülhet BalatonBor.

Szabályzat, Tudnivalók

Jelentkezési lap

Miért érdemes csatlakozni termelőként?

Küldetés

A BalatonBor régiós termék létrehozásával közös célunk a Balaton körüli szőlőterületeken gazdálkodók piaci helyzetének stabilizálása, alkupozíciójuk erősítése. Az általuk termelt jó minőségű szőlő számukra kedvező áron történő felvásárlása, ezáltal egy minden piaci szereplő számára előnyös fair-trade termék létrehozása. Hosszú távon egy alulról szerveződő régiós integrátori rendszer előmozdítása, végső soron a balatoni szőlők megújítása, a borok számára stabil hazai és külföldi piacok kiépítése valamint a tó körüli termőterületek növelése.

BalatonBor bemutatkozó videó 2017

Tájékoztató letöltése

Bujdosó Pincészet

A Bujdosó Pincészet a Balaton déli partjának legszebb dűlőin összesen 85 hektár szőlőt művel. Családunk több évtizedes tapasztalata, az újratelepített szőlők ötvözve a korszerű borászati technológiával kiváló borokat eredményez. A legjobb minőség érdekében a szőlő gondozásától a borok palackozásáig minden folyamatot saját kézben tartunk. Balatonlellén, a Várszói úti vinotékánkban a teljes Bujdosó választékot megtalálják és borkóstolásra is van lehetőség.

Effenpergel Családi Pincészet

A vesszők gondossága, a robosztus hegyláncolat, a friss levegő, a mindig nyughatatlan szél, a napsütés, a Balaton látképe mind-mind poharába kerül annak, aki ellátogat hozzánk.Hozzánk, a Balaton-felvidékre, ami Mindenkinek otthon egy kicsit. És talán nincs is megnyugtatóbb, ugyanakkor felpezsdítőbb annál, mint amikor haza érkezik az ember.Mi magunk is így vagyunk ezzel és ezt töltjük a pohárba minden egyes nap. “Minden korty hozzánk tesz valamit”

Feind Borház

A magyar tenger északi partján fekvő Balatonfőkajár – a krónikák említése szerint: Villa Quiar − minden ízében balatoni vidék. A település neve már összeforrt a Feind család által készített borokkal. A borház Feind Lajos és fia, Feind Péter nevével fémjelezhető. Mintegy 100 hektárnyi területen gazdálkodnak, és több mint 20 féle bort készítenek. Boraik értékét adja a tiszta fajtajelleg, a friss gyümölcsösség, a barrique hordókban érlelt testes vörösboraik pedig finom tanninstruktúrával és komplex ízvilággal rendelkeznek.

Gyukli Pince

A Gyukli Pincében közel négy évtizede készítjük a Balaton régió kiváló borait. A világfajták mellett óriási hangsúlyt fektetünk a magyar szőlőfajtákból készülő borokra is. Az elmúlt évek kísérleti szőlőtelepítéseivel a gombarezisztens fajták térnyerését, talajművelési módokat és olyan zöldtakaró mendzsmentet valósítottunk meg, melyek az ökológiai szőlészet jegyében a borvidékben rejlő adottságokhoz még jobban illeszkedve emelik a térség idegenforgalmi jelentőségét.

Hujber Pincészet

Családi őstermelői gazdaságunk 18 ha szőlő területet művel. Kezdetben csak szőlőtermesztéssel foglalkoztunk, amit még nagyszüleink kezdtek hobbiként és fizetés kiegészítésként. Borászatunk ma már évente 5-600 hl bort készít. A korszerű szőlőtermesztés, az állandóan fejlesztett technológia illetve a felsőfokú szaktudás garantálja a magas fokú minőséget.

Istvándy Pincészet

Boraink üdék, frissek, zamatosak, kiválóan egészítenek ki családi ünnepeket, baráti beszélgetéseket. A bor az ünnep itala. Célunk, hogy olcsón jó bort adjunk, hogy minden nap ünnep legyen.Tiszteljen meg bennünket bizalmával és kóstolja meg borainkat!

Koronczai Pincészet

A Cseh Családi Borpince a Balázs-hegy dél-nyugati lankáján kiépített út mellett helyezkedik el. A Zánka és Környéke Pinceszövetkezet Szentantalfa borászati üzemétől bitumenes, majd betonút érhető el. A pincétől szép kilátás nyílik a Nivegy-völgyre és a Balatonra.Kilátás a Cse-Ki PincétőlCsaládunk 9 hektáron foglalkozik szőlőtermeléssel a Zánkai Borkörzetben Balatoncsicsó , Szentantalfa és Zánka községek területén. Főbb szőlőfajtáink: Olaszrizling, késői szüretelésű Olaszrizling, Rajnai rizling, Tramini, Szürkebarát, Ottonel Muskotály, Kékfrankos Rosé, Merlot A pince területén 8-10 személygépkocsi számára parkolóhelyet biztosítottunk. A vendéglátó helyiségben 30 fő kényelmes kóstoltatása oldható meg. Jó idő esetén 50 főt is tudunk egyszerre kóstoltatni és hidegtállal megkínálni.

Laposa Birtok

Egész évben szeretettel várunk borászatunkban, ahonnan a legszebb balatoni panoráma tárul eléd. Kóstold meg kiváló borainkat, amelyekhez helyi alapanyagokból készült, hideg finomságokat kínálunk. Kisebb létszámú, illetve népesebb csoportok számára – előzetes bejelentkezés esetén – séfünk különleges ételsort állít össze. Rendezvények és egész estét betöltő borvacsorák szervezését is vállaljuk.

Lídia Borház

A Lídia Borház Zánka meghatározó pincészete, amely a dédnagyszülők örökségét viszi tovább a szőlőműveléssel, bortermeléssel. Szőlőterületeik a Balatonfüred-Csopaki Borvidéken vannak, 16 ha-os gazdaságuk ültetvényei Zánka környékén találhatóak. A hagyományos technológiát korszerű eljárásokkal ötvözve készítik el boraikat. A legjelentősebb fajta az Olaszrizling, emellett Szürkebarát, Juhfark de az illatos fajták közül Furmint és Irsai Olivér is megtalálható a kínálatukban.

Szeremley Birtok

Elsődleges célunk, hogy az emberek ebben a rohanó világban le tudjanak ülni egy órára a gyönyörű lugas alatt, s ne csak az ételek ízével, hanem a látvánnyal is elteljenek, s ezt a gyönyörű festői tájat a borokkal megkoronázva, olyan élményként tárolják el magukban, hogy mikor visszatérnek hétköznapjaikba, szívesen gondoljanak vissza arra, hogy milyen kellemes időt töltöttek itt nálunk.

Veszprémi Pince

Veszprémi László kötcsei pincészete kicsi, eldugott és palackjait nem árulják a borszaküzletek. Pont ezért érdemes felkeresni. A Veszprémi Pince az izgalmas, "saját örömükre" bort készítő kézműves miniborászatok sorát gyarapítja.

Zelna Borászat

A fiatal balatonfüredi borászat 2014-ben kezdte meg működését. Területeik száma azóta 8 ha-ra növekedet, amely Balatonfüred és Balatonszőlős dűlői között oszlik meg. Kínálatukban könnyed, reduktív borokat találunk, de dűlőválogatott prémium, hordós érlelést kapott tételek is vannak.

Fata Pince

A kéményseprő mester borospincéje Olasz család utódjaként ereiben és szellemében is örökölte a szőlő és a bor szeretetét, így hozzáértő kézzel fogott bele a szőlészkedésbe. Új szőlőt telepített a pincészet köré, elsősorban rizlinget, amely a kedvence volt. Az elmúlt közel 100 évben családi hagyománnyá vált borászkodást mi – unokái, dédunokái – folytatjuk.

Dobosi Pincészet és Vendégház

A Dobosi Pincészet egy családi vállalkozás a Balatonfüred-Csopaki Borvidéken. Alapjait a felmenők az 1700-as évek elején tették le a Balatontól 5 kilométerre, Zánka és Nagyvázsony között elterülő, festői szépségű településen, Szentantalfán.

Fáncsi-Hegyi Pince

Az akasztói származású tulajdonos borvidékhez fűződő kötődése a régmúltba tekint vissza, ugyanis 1997 óta erről a területről vásárolja fel a szőlőt másik vállalkozása részére, valamint vadászélményeinek jelentős része is a környék erdeiből származik. 2010 nyarán, régi kapcsolatai révén tudomására jutott, hogy a kötcsei szőlőfeldolgozó és pince eladóvá vált, így felesége és gyerekei támogatásával azonnal megvásárolta az építményt. Nagymértékű anyagi ráfordítást, korszerű gépesítést követően 2011.év végétől a pincészet palackozott borokkal jelent meg a belföldi piacon, melyek palackozása helyben történik, korszerű triblock palackozó géppel. Mottónk: ,,Aki ma ellátogat hozzánk, vendégünk lesz holnap is.”

Gergely Borház

A Gergely Borház a Balaton part közelében Zánkától 7 km-re Szent Balázs-hegyen található a Nivegy-völgy szívében, Szentantalfa és Balatoncsicsó falvak határában. Borkultúránk fejlődése és egészségünk megóvása érdekében ajánljuk borainkat mindazoknak, akiknek igényük van bioborra és szeretik a jó magyar bort!

Mörk Pince

Pincészetünk és szőlőbirtokunk a Balatonfüred-Csopaki Borvidéken található, Balatonakali szőlőhegyének (Fenye-hegy) nyugati irányból a legelső pincéi. Szőlőbirtokunk a pincétől 100 m-re már Dörgicse területén a Mészkemence dűlőben fekszik. Pincészetünk 2012-ben alakult, ebben az évben készült első, kereskedelemben is kapható borunk. Területeink nagysága 5,5 hektár, ebből közel négy hektár a szőlőterület. Az itt található 38 éves Sauvignon blanc szőlőültetvény kiöregedett és hiányos állapota miatt a teljes ültetvény felújításáról, újratelepítéséről döntöttünk. Jelenleg az újratelepített területeken a következő fajták találhatóak: Cabernet franc, Olasz rizling, Furmint, Irsai Olivér, Kékfrankos, Sauvignon blanc, Chardonnay, Rozália. Ezen kívül a pincék alatt idősebb Olasz rizling és Cabernet sauvignon ültetvényeink vannak.

Pócz Pince

A festői szépségű Kishegy a Dél-balatoni Borvidéken található. 1991-ben kezdtük el építeni a pincénket, de a szőlőtermesztéshez és a borkészítéshez való kötődés több generációra vezethető vissza. A birtokon ma már nem csak borkészítéssel, hanem vendéglátással is foglalkozunk, három szobában hét személyt tudunk elszállásolni. Hisszük, hogy a borkészítésés a művészet kéz a kézben jár, ezért nyaratanta a pincészetben egy-egy kortás festő kiállításának adunk helyet. 

Tagyon Birtok

Baráti fogadtatás. Kiváló borok. Ételek, melyek nem csak az érzékeinkre, de a lelkünkre is hatnak. Ezen a mesés birtokon szőlőt, zöldséget, gyümölcsöt termesztünk, hogy bort és egyéb kézműves termékeket készíthessünk. Reméljük, hogy Te is annyira megszereted ezt a környéket, mint mi.

Söptei Pincészet

A Söptei Pincészet 1850 óta családi vállalkozásként üzemel. Szőlőterületeik többsége a Pécselyi – medencében, birtokközpontjuk Csopakon található. Zömében fehér fajtákkal foglalkoznak, az Olaszrizlinget kizárólag csopaki területekről szüretelik be. Boraikat frissesség és gyümölcsösség jellemzi, melyeket elsősorban reduktív eljárással készítenek.

Barna Pince

A Barna Pince a Badacsony régióban, Ábrahámhegy központjától nem messze található. Egész éves nyitva tartással, májustól szeptemberig pénteken és szombaton (ezen kívül igény szerint) vacsorával várjuk kedves vendégeinket. Saját palackozású termelői borokat, röviditalokat, zsíros kenyeret kínálunk a hozzánk látogatóknak. A borozó körülbelül 50 fő befogadására alkalmas, remek választás születésnapi, baráti bulik, akár családi összejövetelek, osztálytalálkozók lebonyolítására.

Cseh Családi Pince

A Cseh Családi Borpince a Balázs-hegy dél-nyugati lankáján kiépített út mellett helyezkedik el. A Zánka és Környéke Pinceszövetkezet Szentantalfa borászati üzemétől bitumenes, majd betonút érhető el. A pincétől szép kilátás nyílik a Nivegy-völgyre és a Balatonra.

Effendy Pince

Családi borászatunk a Balaton-felvidéki Borvidéken, Balatonederics és Lesencetomaj környékén gazdálkodik, 10 ha-os területen. Ültetvényeink nagy része 3-4 éves telepítés, korszerű térállással, támberendezéssel, és a Borvidékre jellemző szőlőfajtákkal. A szőlőt kézi szüret után gyors feldolgozással, irányítottan erjesztjük, ezért a vásárlók igényeinek megfelelő illatos, gyümölcsös borokat tudunk készíteni.

Gergely Borház

A Gergely Borház a Balaton part közelében Zánkától 7 km-re Szent Balázs-hegyen található a Nivegy-völgy szívében, Szentantalfa és Balatoncsicsó falvak határában. Borkultúránk fejlődése és egészségünk megóvása érdekében ajánljuk borainkat mindazoknak, akiknek igényük van bioborra és szeretik a jó magyar bort!

Hujber Pincészet

Családi őstermelői gazdaságunk 18 ha szőlő területet művel. Kezdetben csak szőlőtermesztéssel foglalkoztunk, amit még nagyszüleink kezdtek hobbiként és fizetés kiegészítésként. Borászatunk ma már évente 5-600 hl bort készít. A korszerű szőlőtermesztés, az állandóan fejlesztett technológia illetve a felsőfokú szaktudás garantálja a magas fokú minőséget.

Mörk Pincészet

Pincészetünk és szőlőbirtokunk a Balatonfüred-Csopaki Borvidéken található, Balatonakali szőlőhegyének (Fenye-hegy) nyugati irányból a legelső pincéi. Szőlőbirtokunk a pincétől 100 m-re már Dörgicse területén a Mészkemence dűlőben fekszik. Pincészetünk 2012-ben alakult, ebben az évben készült első, kereskedelemben is kapható borunk. Területeink nagysága 5,5 hektár, ebből közel négy hektár a szőlőterület. Az itt található 38 éves Sauvignon blanc szőlőültetvény kiöregedett és hiányos állapota miatt a teljes ültetvény felújításáról, újratelepítéséről döntöttünk. Jelenleg az újratelepített területeken a következő fajták találhatóak: Cabernet franc, Olasz rizling, Furmint, Irsai Olivér, Kékfrankos, Sauvignon blanc, Chardonnay, Rozália. Ezen kívül a pincék alatt idősebb Olasz rizling és Cabernet sauvignon ültetvényeink vannak.

Rádpuszta szőlőbirtok

A Rád-Vin Kft. RÁDPUSZTA Szőlőbirtokát 1998-ban egy szőlész-borász baráti társaság hozta létre, mely gondos szakmai kezekben tartja a cég szőlőtermesztését és borkészítését. A 86 hektáros birtok területéből 66 hektár Balatonlelle-Rádpuszta kiváló fekvésű, napsütötte területein található, felejthetetlen kilátással a Balatonra.

Szabó Bormanufaktúra

Balatoncsicsón a Balaton északi partján Zánkától 7km-re található a pincészetünk. Családi hagyományokat folytatva, a XVIII. századtól foglalkozunk szőlő- és bortermeléssel. Pincészetünk és panziónk ma is családi vállalkozásként üzemel. A Nivegy-völgy kiváló adottságú agyagtalaján, közel több mint 12 hektár területen termeljük a Balaton-felvidék jellegzetes zamatú borait.

Szőke Barna

A Barna Pince a Badacsony régióban, Ábrahámhegy központjától nem messze található. Egész éves nyitva tartással, májustól szeptemberig pénteken és szombaton (ezen kívül igény szerint) vacsorával várjuk kedves vendégeinket. Saját palackozású termelői borokat, röviditalokat, zsíros kenyeret kínálunk a hozzánk látogatóknak. A borozó körülbelül 50 fő befogadására alkalmas, remek választás születésnapi, baráti bulik, akár családi összejövetelek, osztálytalálkozók lebonyolítására.

kisspince

Három generáció sok munkával, türelemmel létrehozta birtokát, pincészetét ahol mindig szivesen látják a szomjazó és éhes vendégeket.

Tagyon Birtok

Baráti fogadtatás. Kiváló borok. Ételek, melyek nem csak az érzékeinkre, de a lelkünkre is hatnak. Ezen a mesés birtokon szőlőt, zöldséget, gyümölcsöt termesztünk, hogy bort és egyéb kézműves termékeket készíthessünk. Reméljük, hogy Te is annyira megszereted ezt a környéket, mint mi.

Válibor

Részben nagyszülői örökségből, részben a hozzávásárolt környező földterületekből állt össze a mai 8 hektáros terület.. Az évek alatt igazi birtok alakult itt ki. Minden, a bor készítéséhez kellő folyamat helyben történik, ezt szolgálja a terület közepén kialakított pince is.

Cseh Családi Borpince

A Cseh Családi Borpince a Balázs-hegy dél-nyugati lankáján kiépített út mellett helyezkedik el. A Zánka és Környéke Pinceszövetkezet Szentantalfa borászati üzemétől bitumenes, majd betonút érhető el. A pincétől szép kilátás nyílik a Nivegy-völgyre és a Balatonra.

Pócz Pince

A festői szépségű Kishegy a Dél-balatoni Borvidéken található. 1991-ben kezdtük el építeni a pincénket, de a szőlőtermesztéshez és a borkészítéshez való kötődés több generációra vezethető vissza. A birtokon ma már nem csak borkészítéssel, hanem vendéglátással is foglalkozunk, három szobában hét személyt tudunk elszállásolni. Hisszük, hogy a borkészítésés a művészet kéz a kézben jár, ezért nyaratanta a pincészetben egy-egy kortás festő kiállításának adunk helyet. 

Veszprémi Pince

Veszprémi László kötcsei pincészete kicsi, eldugott és palackjait nem árulják a borszaküzletek. Pont ezért érdemes felkeresni. A Veszprémi Pince az izgalmas, "saját örömükre" bort készítő kézműves miniborászatok sorát gyarapítja.

Söptei Pincészet

A Söptei Pincészet 1850 óta családi vállalkozásként üzemel. Szőlőterületeik többsége a Pécselyi – medencében, birtokközpontjuk Csopakon található. Zömében fehér fajtákkal foglalkoznak, az Olaszrizlinget kizárólag csopaki területekről szüretelik be. Boraikat frissesség és gyümölcsösség jellemzi, melyeket elsősorban reduktív eljárással készítenek.

Kislaki - Légli Géza

Kislakon, Szőlőskislakon, ennek a beszédes nevű falunak a dűlőiben, Balatonboglártól 3 km-re délre a dél-balatoni borvidék szívében gazdálkodunk 19,1 hektáros szőlőterületen. A somogyi dombság védett belső domboldalain, természetközeli szőlőműveléssel, kézműves borkészítéssel keressük területeink, az ember, a szőlő és a bor harmonikus kapcsolatát. Az alapelv egyszerű és kézenfekvő: ahhoz, hogy a boraink meg tudják mutatni a termőhelyben rejlő egyedi értékeket őszíntén és tisztán kell közelítenünk mind a szőlőműveléshez, mind a bortermeléshez.

Laposa Birtok

Egész évben szeretettel várunk borászatunkban, ahonnan a legszebb balatoni panoráma tárul eléd. Kóstold meg kiváló borainkat, amelyekhez helyi alapanyagokból készült, hideg finomságokat kínálunk. Kisebb létszámú, illetve népesebb csoportok számára – előzetes bejelentkezés esetén – séfünk különleges ételsort állít össze. Rendezvények és egész estét betöltő borvacsorák szervezését is vállaljuk.

Bujdosó Pincészet

A Bujdosó Pincészet a Balaton déli partjának legszebb dűlőin összesen 85 hektár szőlőt művel. Családunk több évtizedes tapasztalata, az újratelepített szőlők ötvözve a korszerű borászati technológiával kiváló borokat eredményez. A legjobb minőség érdekében a szőlő gondozásától a borok palackozásáig minden folyamatot saját kézben tartunk. Balatonlellén, a Várszói úti vinotékánkban a teljes Bujdosó választékot megtalálják és borkóstolásra is van lehetőség.

Dobosi Pincészet és Vendégház

A Dobosi Pincészet egy családi vállalkozás a Balatonfüred-Csopaki Borvidéken. Alapjait a felmenők az 1700-as évek elején tették le a Balatontól 5 kilométerre, Zánka és Nagyvázsony között elterülő, festői szépségű településen, Szentantalfán.

Szeremley Birtok

Elsődleges célunk, hogy az emberek ebben a rohanó világban le tudjanak ülni egy órára a gyönyörű lugas alatt, s ne csak az ételek ízével, hanem a látvánnyal is elteljenek, s ezt a gyönyörű festői tájat a borokkal megkoronázva, olyan élményként tárolják el magukban, hogy mikor visszatérnek hétköznapjaikba, szívesen gondoljanak vissza arra, hogy milyen kellemes időt töltöttek itt nálunk.

Barna Pince

A Barna Pince a Badacsony régióban, Ábrahámhegy központjától nem messze található. Egész éves nyitva tartással, májustól szeptemberig pénteken és szombaton (ezen kívül igény szerint) vacsorával várjuk kedves vendégeinket. Saját palackozású termelői borokat, röviditalokat, zsíros kenyeret kínálunk a hozzánk látogatóknak. A borozó körülbelül 50 fő befogadására alkalmas, remek választás születésnapi, baráti bulik, akár családi összejövetelek, osztálytalálkozók lebonyolítására. Jó időben vendégeinket a külső, fedett, teraszos helyiségben fogadjuk, télen pedig a zárt részen kandalló biztosítja a családias hangulatot és a meleget. Asztalfoglalásra van lehetőség, ezt főleg a nyári időszakban ajánljuk. Az ingyenes Wi-Fi és a kellemes zene mellett televízió is a vendégek rendelkezésére áll – egy fröccs mellett a focimeccset talán még a hölgyek is szívesebben nézik. :) Parkolóhely, illetve kerékpártároló is található nálunk – a kapu tehát nem csak a gyalogosan érkezőknek áll nyitva.

Bezerics Borház

"Borászatunk a Balaton és a Bakony ölelésében elhelyezkedő gyönyörű tájon, Keszthelyen található. Szőlőink nagy része a Zalai Borvidéken, Orosztony határában Pogányvári hegyen fekszik. A Pannon beltavi üledék löszös, agyagos, vulkáni hamut tartalmazó talaja, a Balaton közelsége, a 250-300 m tengerszínt feletti magasság, valamint 15 %-os délnyugati lejtő különleges adottságokat biztosít. A szőlő számára olyan ez, mint a „terülj-terülj asztalkám. Az ültetvény gondozásától a palackozási minden munkát magunk végezünk. Sok kézimunkával, terméskorlátozással, és igényes borászati eljárásokkal készülnek karakteres boraink. Kínálatunk széles, az illatos fehértől, és rozétól a testes fehérig, a botritisz futotta édestől az új-hordós vörösborig terjed. Különlegességünk a csak nálunk elérhető Pátria fajtánk, melyet tanárom Bakonyi Károly nemesített."

Bujdosó Pincészet

A Bujdosó Pincészet a Balaton déli partjának legszebb dűlőin összesen 85 hektár szőlőt művel. Családunk több évtizedes tapasztalata, az újratelepített szőlők ötvözve a korszerű borászati technológiával kiváló borokat eredményez. A legjobb minőség érdekében a szőlő gondozásától a borok palackozásáig minden folyamatot saját kézben tartunk. Balatonlellén, a Várszói úti vinotékánkban a teljes Bujdosó választékot megtalálják és borkóstolásra is van lehetőség.

Cseh Családi Pincészet

A Cseh Családi Borpince a Balázs-hegy dél-nyugati lankáján kiépített út mellett helyezkedik el. A Zánka és Környéke Pinceszövetkezet Szentantalfa borászati üzemétől bitumenes, majd betonút érhető el. A pincétől szép kilátás nyílik a Nivegy-völgyre és a Balatonra.

Dobosi Pincészet

A Dobosi Pincészet egy családi vállalkozás a Balatonfüred-Csopaki Borvidéken. Alapjait a felmenők az 1700-as évek elején tették le a Balatontól 5 kilométerre, Zánka és Nagyvázsony között elterülő, festői szépségű településen, Szentantalfán.

Effendy-vin

Családi borászatunk a Balaton-felvidéki Borvidéken, Balatonederics és Lesencetomaj környékén gazdálkodik, 10 ha-os területen. Ültetvényeink nagy része 3-4 éves telepítés, korszerű térállással, támberendezéssel, és a Borvidékre jellemző szőlőfajtákkal. A szőlőt kézi szüret után gyors feldolgozással, irányítottan erjesztjük, ezért a vásárlók igényeinek megfelelő illatos, gyümölcsös borokat tudunk készíteni.

Garamvári Szőlőbirtok

A Garamvári Szőlőbirtok családi vállalkozás, amely  1990-ben született Vinárium néven. A piacteremtés, a belföldi és nemzetközi piacok kiépítését felvállalva, a minőségi borok szállítójaként vált ismertté. Ezt a tevékenységet 1993-ban szőlőtermesztéssel és borászattal egészítettük ki Balatonlellén. Teljessé akkor vált a vállalkozás, amikor 1996-ban megvásároltuk a volt Palugyai pincét Budafokon és elkezdtük a tradicionális pezsgőkészítést is.

Gergely Borház

A Gergely Borház a Balaton part közelében Zánkától 7 km-re Szent Balázs-hegyen található a Nivegy-völgy szívében, Szentantalfa és Balatoncsicsó falvak határában. Borkultúránk fejlődése és egészségünk megóvása érdekében ajánljuk borainkat mindazoknak, akiknek igényük van bioborra és szeretik a jó magyar bort!

Gyukli Pince

A Gyukli Pincében közel négy évtizede készítjük a Balaton régió kiváló borait. A világfajták mellett óriási hangsúlyt fektetünk a magyar szőlőfajtákból készülő borokra is. Az elmúlt évek kísérleti szőlőtelepítéseivel a gombarezisztens fajták térnyerését, talajművelési módokat és olyan zöldtakaró mendzsmentet valósítottunk meg, melyek az ökológiai szőlészet jegyében a borvidékben rejlő adottságokhoz még jobban illeszkedve emelik a térség idegenforgalmi jelentőségét.

Hujber Pince

Családi őstermelői gazdaságunk 18 ha szőlő területet művel. Kezdetben csak szőlőtermesztéssel foglalkoztunk, amit még nagyszüleink kezdtek hobbiként és fizetés kiegészítésként. Borászatunk ma már évente 5-600 hl bort készít. A korszerű szőlőtermesztés, az állandóan fejlesztett technológia illetve a felsőfokú szaktudás garantálja a magas fokú minőséget.

Imre Borpince

A Hujber Pincészet már 2000 óta tagja a Délbalatoni-borútnak. Ugyanebben az évben a pincénk mellé épült borozóba szívesen látjuk vendégül azokat, akik borkóstoló programon szeretnének részt venni.

Istvándy Jenő Pincészete

Boraink üdék, frissek, zamatosak, kiválóan egészítenek ki családi ünnepeket, baráti beszélgetéseket. A bor az ünnep itala. Célunk, hogy olcsón jó bort adjunk, hogy minden nap ünnep legyen.Tiszteljen meg bennünket bizalmával és kóstolja meg borainkat!

Kern- Bor és Peszgőház

A KERN Pincészet azzal a céllal alakult, hogy a magyar borászaton keresztül hozzon létre kapcsolatot, a bortermelés múltja és jövője között, ötvözve ezzel a tradíciót a természettel és a technikával. Tervük a hagyományos, szinte elfeledett szőlőfajták legmodernebb és legkíméletesebb eljárásokkal való feldolgozásával, ezen fajtákat "feléleszteni". A pincészet ültevényei, Balatonszőlős, Eger és Tokaj borvidékein találhatóak, ahol a szőlőtermelés és a borászat több évszázados múltra tekint vissza.

Kislaki Bormanufaktúra

Kislakon, Szőlőskislakon, ennek a beszédes nevű falunak a dűlőiben, Balatonboglártól 3 km-re délre a dél-balatoni borvidék szívében gazdálkodunk 19,1 hektáros szőlőterületen. A somogyi dombság védett belső domboldalain, természetközeli szőlőműveléssel, kézműves borkészítéssel keressük területeink, az ember, a szőlő és a bor harmonikus kapcsolatát. Az alapelv egyszerű és kézenfekvő: ahhoz, hogy a boraink meg tudják mutatni a termőhelyben rejlő egyedi értékeket őszíntén és tisztán kell közelítenünk mind a szőlőműveléshez, mind a bortermeléshez.

Kiss Pince

Három generáció sok munkával, türelemmel létrehozta birtokát, pincészetét ahol mindig szivesen látják a szomjazó és éhes vendégeket.

Koronczai Pince

A Cseh Családi Borpince a Balázs-hegy dél-nyugati lankáján kiépített út mellett helyezkedik el. A Zánka és Környéke Pinceszövetkezet Szentantalfa borászati üzemétől bitumenes, majd betonút érhető el. A pincétől szép kilátás nyílik a Nivegy-völgyre és a Balatonra.Kilátás a Cse-Ki PincétőlCsaládunk 9 hektáron foglalkozik szőlőtermeléssel a Zánkai Borkörzetben Balatoncsicsó , Szentantalfa és Zánka községek területén. Főbb szőlőfajtáink: Olaszrizling, késői szüretelésű Olaszrizling, Rajnai rizling, Tramini, Szürkebarát, Ottonel Muskotály, Kékfrankos Rosé, Merlot A pince területén 8-10 személygépkocsi számára parkolóhelyet biztosítottunk. A vendéglátó helyiségben 30 fő kényelmes kóstoltatása oldható meg. Jó idő esetén 50 főt is tudunk egyszerre kóstoltatni és hidegtállal megkínálni.

Laposa Birtok

Egész évben szeretettel várunk borászatunkban, ahonnan a legszebb balatoni panoráma tárul eléd. Kóstold meg kiváló borainkat, amelyekhez helyi alapanyagokból készült, hideg finomságokat kínálunk. Kisebb létszámú, illetve népesebb csoportok számára – előzetes bejelentkezés esetén – séfünk különleges ételsort állít össze. Rendezvények és egész estét betöltő borvacsorák szervezését is vállaljuk.

Lídia Borház 

A Lídia Borház Zánka meghatározó pincészete, amely a dédnagyszülők örökségét viszi tovább a szőlőműveléssel, bortermeléssel. Szőlőterületeik a Balatonfüred-Csopaki Borvidéken vannak, 16 ha-os gazdaságuk ültetvényei Zánka környékén találhatóak. A hagyományos technológiát korszerű eljárásokkal ötvözve készítik el boraikat. A legjelentősebb fajta az Olaszrizling, emellett Szürkebarát, Juhfark de az illatos fajták közül Furmint és Irsai Olivér is megtalálható a kínálatukban.

Martinus

A Martinus Borház Nivegy-völgy szívében, Tagyon-hegyen található. A 2008-ban indult borászat egy 0,5 hektáros családi örökség alapjaira épült, amely mára 4-ha-ra növekedett. 2013-tól ökológiai művelést folytatnak ültetvényeiken, mert hiszik, hogy a fiatal tőkék öko szemlélettel történő nevelése, erősebbé és ellenállóbbá teszi a növényeket. A pincészet első számú fajtája az olaszrizling, de ha az évjárat lehetővé teszi, rajnai rizlinngel házasítva kerül a borospoharakba

Mörk Pincészet

Pincészetünk és szőlőbirtokunk a Balatonfüred-Csopaki Borvidéken található, Balatonakali szőlőhegyének (Fenye-hegy) nyugati irányból a legelső pincéi. Szőlőbirtokunk a pincétől 100 m-re már Dörgicse területén a Mészkemence dűlőben fekszik. Pincészetünk 2012-ben alakult, ebben az évben készült első, kereskedelemben is kapható borunk. Területeink nagysága 5,5 hektár, ebből közel négy hektár a szőlőterület. Az itt található 38 éves Sauvignon blanc szőlőültetvény kiöregedett és hiányos állapota miatt a teljes ültetvény felújításáról, újratelepítéséről döntöttünk. Jelenleg az újratelepített területeken a következő fajták találhatóak: Cabernet franc, Olasz rizling, Furmint, Irsai Olivér, Kékfrankos, Sauvignon blanc, Chardonnay, Rozália. Ezen kívül a pincék alatt idősebb Olasz rizling és Cabernet sauvignon ültetvényeink vannak. Célunk a későbbiekben a pince további felújítása, bővítése, a szőlőfajtáknak megfelelő technológiák alkalmazásával minőségi, a borvidékre jellemző, ugyanakkor a pincészet egyediségét is megmutató fehér-, vörös- és rozéborok készítése.

Rádpuszta Szőlőbirtok

A Rád-Vin Kft. RÁDPUSZTA Szőlőbirtokát 1998-ban egy szőlész-borász baráti társaság hozta létre, mely gondos szakmai kezekben tartja a cég szőlőtermesztését és borkészítését. A 86 hektáros birtok területéből 66 hektár Balatonlelle-Rádpuszta kiváló fekvésű, napsütötte területein található, felejthetetlen kilátással a Balatonra.

Sabar Borház

Ádám Gábornak, a Sabar Borház vezetőjének célja a kiváló minőségű borok készítse, a helyi közösség építése és a Badacsonyi borvidék hírnevének öregbítése. Ebben támogatja őt a mögötte álló lelkes csapat, akik a helyi értékekre, hagyományokra, a környezet szépségére, vonzerejére és kisugárzására építkezve mutatják meg boraik egyedi ízvilágát.

Söptei Pincészet 

A Söptei Pincészet 1850 óta családi vállalkozásként üzemel. Szőlőterületeik többsége a Pécselyi – medencében, birtokközpontjuk Csopakon található. Zömében fehér fajtákkal foglalkoznak, az Olaszrizlinget kizárólag csopaki területekről szüretelik be. Boraikat frissesség és gyümölcsösség jellemzi, melyeket elsősorban reduktív eljárással készítenek.

Szabó és Fia Borpince

Balatoncsicsón a Balaton északi partján Zánkától 7km-re található a pincészetünk. Családi hagyományokat folytatva, a XVIII. századtól foglalkozunk szőlő- és bortermeléssel. Pincészetünk és panziónk ma is családi vállalkozásként üzemel. A Nivegy-völgy kiváló adottságú agyagtalaján, közel több mint 12 hektár területen termeljük a Balaton-felvidék jellegzetes zamatú borait.

Tagyon Birtok

 Baráti fogadtatás. Kiváló borok. Ételek, melyek nem csak az érzékeinkre, de a lelkünkre is hatnak. Ezen a mesés birtokon szőlőt, zöldséget, gyümölcsöt termesztünk, hogy bort és egyéb kézműves termékeket készíthessünk. Reméljük, hogy Te is annyira megszereted ezt a környéket, mint mi.

VáliBor 

Részben nagyszülői örökségből, részben a hozzávásárolt környező földterületekből állt össze a mai 8 hektáros terület.. Az évek alatt igazi birtok alakult itt ki. Minden, a bor készítéséhez kellő folyamat helyben történik, ezt szolgálja a terület közepén kialakított pince is.

Vészprémi Pince

Veszprémi László kötcsei pincészete kicsi, eldugott és palackjait nem árulják a borszaküzletek. Pont ezért érdemes felkeresni. A Veszprémi Pince az izgalmas, "saját örömükre" bort készítő kézműves miniborászatok sorát gyarapítja.

Vesztergom Pince

Csopakon vettünk egy kis szőlőt visszatérve gyökereinkhez lelkesen műveltük és tanultuk a bor készítés rejtelmeit. Férjem ötletén felbuzdulva családunk úgy gondolta csináljuk ezt nagyobb méretben. 2014-ben lett az ötletből a Balatonfüred Csopaki borvidéken egy szép 2ha-s szőlőültetvény Balatonszőlősön és építettünk egy pincét is. A Vesztergom pincét, mely az egész család szívügyévé vált, mindenki igyekszik, tanul és dolgozik, hogy minél jobb borokat csináljunk. 

Bujdosó Szőlőbirtok és Pincészet

A Bujdosó Pincészet a Balaton déli partjának legszebb dűlőin összesen 85 hektár szőlőt művel. Családunk több évtizedes tapasztalata, az újratelepített szőlők ötvözve a korszerű borászati technológiával kiváló borokat eredményez. A legjobb minőség érdekében a szőlő gondozásától a borok palackozásáig minden folyamatot saját kézben tartunk. Balatonlellén, a Várszói úti vinotékánkban a teljes Bujdosó választékot megtalálják és borkóstolásra is van lehetőség.

Buzás Borok

A cég 2010 -ben lett alapítva e csodálatos termőhelyi adottságú és szépségű Kötcse községben. Az alapításkor megfogalmazott elsődleges cél, a Kötcse - Szólád Hegyközség területén termelt kíváló minőségű szőlők helyben történő feldolgozása és borrá nemesítése volt. A tervezéskor, egy közepesméretű, max. 500 hl/év kapacitású, reduktív technológiával, elsősorban fehér illetve rozé borok készítésére alkalmas üzem létrehozása volt az elsődleges szempont.

Cseh Családi Pincészet

A Cseh Családi Borpince a Balázs-hegy dél-nyugati lankáján kiépített út mellett helyezkedik el. A Zánka és Környéke Pinceszövetkezet Szentantalfa borászati üzemétől bitumenes, majd betonút érhető el. A pincétől szép kilátás nyílik a Nivegy-völgyre és a Balatonra.

Cse-Ki-Bor Pince

Három generáció sok munkával, türelemmel létrehozta birtokát, pincészetét ahol mindig szivesen látják a szomjazó és éhes vendégeket. A Cseh Családi Borpince a Balázs-hegy dél-nyugati lankáján kiépített út mellett helyezkedik el. A Zánka és Környéke Pinceszövetkezet Szentantalfa borászati üzemétől bitumenes, majd betonút érhető el. A pincétől szép kilátás nyílik a Nivegy-völgyre és a Balatonra.Kilátás a Cse-Ki PincétőlCsaládunk 9 hektáron foglalkozik szőlőtermeléssel a Zánkai Borkörzetben Balatoncsicsó , Szentantalfa és Zánka községek területén. Főbb szőlőfajtáink: Olaszrizling, késői szüretelésű Olaszrizling, Rajnai rizling, Tramini, Szürkebarát, Ottonel Muskotály, Kékfrankos Rosé, Merlot A pince területén 8-10 személygépkocsi számára parkolóhelyet biztosítottunk. A vendéglátó helyiségben 30 fő kényelmes kóstoltatása oldható meg. Jó idő esetén 50 főt is tudunk egyszerre kóstoltatni és hidegtállal megkínálni.

Dobosi Pincészet

A Dobosi Pincészet egy családi vállalkozás a Balatonfüred-Csopaki Borvidéken. Alapjait a felmenők az 1700-as évek elején tették le a Balatontól 5 kilométerre, Zánka és Nagyvázsony között elterülő, festői szépségű településen, Szentantalfán.

EffendyVin Pincészet

Családi borászatunk a Balaton-felvidéki Borvidéken, Balatonederics és Lesencetomaj környékén gazdálkodik, 10 ha-os területen. Ültetvényeink nagy része 3-4 éves telepítés, korszerű térállással, támberendezéssel, és a Borvidékre jellemző szőlőfajtákkal. A szőlőt kézi szüret után gyors feldolgozással, irányítottan erjesztjük, ezért a vásárlók igényeinek megfelelő illatos, gyümölcsös borokat tudunk készíteni.

Garamvári Szőlőbirtok

A Garamvári Szőlőbirtok családi vállalkozás, amely  1990-ben született Vinárium néven. A piacteremtés, a belföldi és nemzetközi piacok kiépítését felvállalva, a minőségi borok szállítójaként vált ismertté. Ezt a tevékenységet 1993-ban szőlőtermesztéssel és borászattal egészítettük ki Balatonlellén. Teljessé akkor vált a vállalkozás, amikor 1996-ban megvásároltuk a volt Palugyai pincét Budafokon és elkezdtük a tradicionális pezsgőkészítést is.

Gergely Borház

A Gergely Borház a Balaton part közelében Zánkától 7 km-re Szent Balázs-hegyen található a Nivegy-völgy szívében, Szentantalfa és Balatoncsicsó falvak határában. Borkultúránk fejlődése és egészségünk megóvása érdekében ajánljuk borainkat mindazoknak, akiknek igényük van bioborra és szeretik a jó magyar bort!

Gyukli Pince

A Gyukli Pincében közel négy évtizede készítjük a Balaton régió kiváló borait. A világfajták mellett óriási hangsúlyt fektetünk a magyar szőlőfajtákból készülő borokra is. Az elmúlt évek kísérleti szőlőtelepítéseivel a gombarezisztens fajták térnyerését, talajművelési módokat és olyan zöldtakaró mendzsmentet valósítottunk meg, melyek az ökológiai szőlészet jegyében a borvidékben rejlő adottságokhoz még jobban illeszkedve emelik a térség idegenforgalmi jelentőségét.

Istvándy Pincészet

Fontos számunkra a tradíciók ápolása, a tapasztalatok, illetve a megfigyelések továbbadása. Családunk elkötelezett híve annak, hogy a hely múltjához és hírnevéhez méltóak legyünk. Hangsúlyt helyezünk a Badacsonyi Borvidéken termő egyedülálló Kéknyelű szőlőfajtára, valamint erre a vidékre jellemző Szürkebarátra és Olaszrizlingre.

Jásdi Pince 

A szőlő: Összesen 17 hektár. De milyen 17! 2,5 a Siralomvágóban a ház mögött. Egymást fedő rétegekben Triász kori mészkő – márga, dolomit és vörös permi homokkő. Csak kapálni ne kellene soha! Ahol sok a humusz és könnyű dolgozni, ott gabonát kell termelni. Nagy borok csak ilyen nehezen művelhető dűlőkben születnek. 1,5 hektár a vastag vörös homokkőből képződött Lőczedombon.

Koronczai Pincészet

A Koronczai család generációk óta foglalkozik szőlőtermeléssel. A borkészítés családunk számára a közös célt, az összefogást jelenti. Hiszünk abba, hogy az ízletes bor elkészítéséhez szükséges a természet, a szőlő tisztelete. A borászat szorgalmat és kitartást igényel, azonban a lelkiismeretes munka minden szüretkor, évről évre meghozza gyümölcsét. A család jelenleg 22 hektáron gazdálkodik. A szőlőültetvényeket 2002 tavaszától folyamatosan újratelepítéssel újítjuk. 

Laposa Birtok

Egész évben szeretettel várunk borászatunkban, ahonnan a legszebb balatoni panoráma tárul eléd. Kóstold meg kiváló borainkat, amelyekhez helyi alapanyagokból készült, hideg finomságokat kínálunk. Kisebb létszámú, illetve népesebb csoportok számára – előzetes bejelentkezés esetén – séfünk különleges ételsort állít össze. Rendezvények és egész estét betöltő borvacsorák szervezését is vállaljuk.

Pócz Pincészet

A festői szépségű Kishegy a Dél-balatoni Borvidéken található. 1991-ben kezdtük el építeni a pincénket, de a szőlőtermesztéshez és a borkészítéshez való kötődés több generációra vezethető vissza. A birtokon ma már nem csak borkészítéssel, hanem vendéglátással is foglalkozunk, három szobában hét személyt tudunk elszállásolni. Hisszük, hogy a borkészítésés a művészet kéz a kézben jár, ezért nyaratanta a pincészetben egy-egy kortás festő kiállításának adunk helyet. 

Rádpuszta Szőlőbirtok

A Rád-Vin Kft. RÁDPUSZTA Szőlőbirtokát 1998-ban egy szőlész-borász baráti társaság hozta létre, mely gondos szakmai kezekben tartja a cég szőlőtermesztését és borkészítését. A 86 hektáros birtok területéből 66 hektár Balatonlelle-Rádpuszta kiváló fekvésű, napsütötte területein található, felejthetetlen kilátással a Balatonra.

Reitner Pince

A szőlőbirtokaink Köveskálon a festői szépségű Káli-medencében találhatók. A családunk több generáción keresztül foglalkozik szőlőműveléssel. A dédszülői örökséget beolvasztották a helyi termelőszövetkezetbe, így a nagyszüleimnek egy fél ha-os területen volt csak lehetőségük tovább gazdálkodni. Ezt a területet telepítette el nagyapám olaszrizlinggel. 

Sabar Borház

Ádám Gábornak, a Sabar Borház vezetőjének célja a kiváló minőségű borok készítse, a helyi közösség építése és a Badacsonyi borvidék hírnevének öregbítése. Ebben támogatja őt a mögötte álló lelkes csapat, akik a helyi értékekre, hagyományokra, a környezet szépségére, vonzerejére és kisugárzására építkezve mutatják meg boraik egyedi ízvilágát.

Söptei Pincészet

A Söptei Pincészet 1850 óta családi vállalkozásként üzemel. Szőlőterületeik többsége a Pécselyi – medencében, birtokközpontjuk Csopakon található. Zömében fehér fajtákkal foglalkoznak, az Olaszrizlinget kizárólag csopaki területekről szüretelik be. Boraikat frissesség és gyümölcsösség jellemzi, melyeket elsősorban reduktív eljárással készítenek.

Szabó és Fia Borpince

Balatoncsicsón a Balaton északi partján Zánkától 7km-re található a pincészetünk. Családi hagyományokat folytatva, a XVIII. századtól foglalkozunk szőlő- és bortermeléssel. Pincészetünk és panziónk ma is családi vállalkozásként üzemel. A Nivegy-völgy kiváló adottságú agyagtalaján, közel több mint 12 hektár területen termeljük a Balaton-felvidék jellegzetes zamatú borait.

Szeremley Birtok

Elsődleges célunk, hogy az emberek ebben a rohanó világban le tudjanak ülni egy órára a gyönyörű lugas alatt, s ne csak az ételek ízével, hanem a látvánnyal is elteljenek, s ezt a gyönyörű festői tájat a borokkal megkoronázva, olyan élményként tárolják el magukban, hogy mikor visszatérnek hétköznapjaikba, szívesen gondoljanak vissza arra, hogy milyen kellemes időt töltöttek itt nálunk.

Veszprémi Pince

Veszprémi László kötcsei pincészete kicsi, eldugott és palackjait nem árulják a borszaküzletek. Pont ezért érdemes felkeresni. A Veszprémi Pince az izgalmas, "saját örömükre" bort készítő kézműves miniborászatok sorát gyarapítja.

Vesztergom Pince

Csopakon vettünk egy kis szőlőt visszatérve gyökereinkhez lelkesen műveltük és tanultuk a bor készítés rejtelmeit. Férjem ötletén felbuzdulva családunk úgy gondolta csináljuk ezt nagyobb méretben. 2014-ben lett az ötletből a Balatonfüred Csopaki borvidéken egy szép 2ha-s szőlőültetvény Balatonszőlősön és építettünk egy pincét is. A Vesztergom pincét, mely az egész család szívügyévé vált, mindenki igyekszik, tanul és dolgozik, hogy minél jobb borokat csináljunk. 

Bezerics Borház

Az 5 ha idősebb szőlőnk Cserszegtomajon, a 17 ha saját telepítésű, fiatal szőlőnk Pogányváron található. Pogányvár egy varázslatos szépségű szőlőhegy, mely nevét egy avar kori erődítményéről kapta. Pannoniában az elsők között telepítettek itt szőlőt a Kelták, és ezt folytatták Rómaiak, Avarok, Szlávok. Az Alpok és a Balaton közelsége, a 250-300 m tengerszínt feletti magasság, valamint 15 %-os déli,- délnyugati lejtő különleges mikroklímát eredményez.

Bujdosó Szőlőbirtok és Pincészet

A Bujdosó Pincészet a Balaton déli partjának legszebb dűlőin összesen 85 hektár szőlőt művel. Családunk több évtizedes tapasztalata, az újratelepített szőlők ötvözve a korszerű borászati technológiával kiváló borokat eredményez. A legjobb minőség érdekében a szőlő gondozásától a borok palackozásáig minden folyamatot saját kézben tartunk. Balatonlellén, a Várszói úti vinotékánkban a teljes Bujdosó választékot megtalálják és borkóstolásra is van lehetőség.

Buzás Borok

A cég 2010 -ben lett alapítva e csodálatos termőhelyi adottságú és szépségű Kötcse községben. Az alapításkor megfogalmazott elsődleges cél, a Kötcse - Szólád Hegyközség területén termelt kíváló minőségű szőlők helyben történő feldolgozása és borrá nemesítése volt. A tervezéskor, egy közepesméretű, max. 500 hl/év kapacitású, reduktív technológiával, elsősorban fehér illetve rozé borok készítésére alkalmas üzem létrehozása volt az elsődleges szempont.

Dobosi Pincészet

A Dobosi Pincészet egy családi vállalkozás a Balatonfüred-Csopaki Borvidéken. Alapjait a felmenők az 1700-as évek elején tették le a Balatontól 5 kilométerre, Zánka és Nagyvázsony között elterülő, festői szépségű településen, Szentantalfán.

Effendy Családi Pincészet

Családi borászatunk a Balaton-felvidéki Borvidéken, Balatonederics és Lesencetomaj környékén gazdálkodik, 10 ha-os területen. Ültetvényeink nagy része 3-4 éves telepítés, korszerű térállással, támberendezéssel, és a Borvidékre jellemző szőlőfajtákkal. A szőlőt kézi szüret után gyors feldolgozással, irányítottan erjesztjük, ezért a vásárlók igényeinek megfelelő illatos, gyümölcsös borokat tudunk készíteni.

Fodorvin Családi Pincészet

A Fodor család ősi pincéje 1858-ban épült Aszófőn a Vörösmáli dűlőben. Azóta a családunk sok generációja dolgozott a balatonfelvidéki terülteken, a borvidékért, a kiváló magyar borokért. Nagy becsben óvták a pincét, amelyet azóta műemlékké is nyilvánítottak.

Gyukli Pince

A Gyukli Pincében közel négy évtizede készítjük a Balaton régió kiváló borait. A világfajták mellett óriási hangsúlyt fektetünk a magyar szőlőfajtákból készülő borokra is. Az elmúlt évek kísérleti szőlőtelepítéseivel a gombarezisztens fajták térnyerését, talajművelési módokat és olyan zöldtakaró mendzsmentet valósítottunk meg, melyek az ökológiai szőlészet jegyében a borvidékben rejlő adottságokhoz még jobban illeszkedve emelik a térség idegenforgalmi jelentőségét.

Istvándy Pincészet

Fontos számunkra a tradíciók ápolása, a tapasztalatok, illetve a megfigyelések továbbadása. Családunk elkötelezett híve annak, hogy a hely múltjához és hírnevéhez méltóak legyünk. Hangsúlyt helyezünk a Badacsonyi Borvidéken termő egyedülálló Kéknyelű szőlőfajtára, valamint erre a vidékre jellemző Szürkebarátra és Olaszrizlingre.

Kőróka Pincészet

Tudjuk, hogy a kézműves borok igénylik az odafigyelést, a személyes jelenlétet. A borász- és persze a család apraja nagyja- figyeli, hogyan fejlődik az édes mustból a Balaton-felvidéki zamatos bor.

Kristinus Borbirtok

A Kristinus Borbirtok a hazai borbarátokat hívja a Dél-Balaton felfedezésére. A pincészet mind mennyiségben, mind minőségben a hazai borpiac meghatározó szereplőjének számít, amely komoly hangsúlyt fektet az itt szerzett és borokhoz kapcsolható élményekre.

Laposa Birtok

Egész évben szeretettel várunk borászatunkban, ahonnan a legszebb balatoni panoráma tárul eléd. Kóstold meg kiváló borainkat, amelyekhez helyi alapanyagokból készült, hideg finomságokat kínálunk. Kisebb létszámú, illetve népesebb csoportok számára – előzetes bejelentkezés esetén – séfünk különleges ételsort állít össze. Rendezvények és egész estét betöltő borvacsorák szervezését is vállaljuk.

Lídia Borház

A Lídia Borház Zánka meghatározó pincészete, amely a dédnagyszülők örökségét viszi tovább a szőlőműveléssel, bortermeléssel. Szőlőterületeik a Balatonfüred-Csopaki Borvidéken vannak, 16 ha-os gazdaságuk ültetvényei Zánka környékén találhatóak. A hagyományos technológiát korszerű eljárásokkal ötvözve készítik el boraikat. A legjelentősebb fajta az Olaszrizling, emellett Szürkebarát, Juhfark de az illatos fajták közül Furmint és Irsai Olivér is megtalálható a kínálatukban.

Nagy & Nagy Borászat

A borászat központja a magyar provence festői vidékén, Sümegtől 12 km-re található. Itt, a ­csendes kis faluban, Uzsán, a patinás ­Eszterházy birtok pincéjében és a környező 45 hektáron fogadják a mediterrán táj borainak ­szerelmeseit.

Pálffy Pince

Szőlészetünk és pincészetünk évszázados családi generációkon alapul, ahol a szőlőművelés és borkészítés apáról fiúra száll. Szőlőterületeink a Káli-medencében, Köveskálon a vulkánikus eredetű Fekete-hegy déli lejtőin helyezkednek el.

Pántlika Pincészet

A Pántlika Pincészet Dörgicsén a falu közepében található, 1993-ban alapították. Jelenleg 40 ha saját szőlőültetvényt művelünk Dörgicse és Balatonakali környékén. Az induláskor 15 ha területtel rendelkeztünk, majd folyamatos területfelvásárlásokkal jutottunk el a mai birtoknagyságig.

Sabar Borház

Ádám Gábornak, a Sabar Borház vezetőjének célja a kiváló minőségű borok készítse, a helyi közösség építése és a Badacsonyi borvidék hírnevének öregbítése. Ebben támogatja őt a mögötte álló lelkes csapat, akik a helyi értékekre, hagyományokra, a környezet szépségére, vonzerejére és kisugárzására építkezve mutatják meg boraik egyedi ízvilágát.

Söptei Pincészet

A Söptei Pincészet 1850 óta családi vállalkozásként üzemel. Szőlőterületeik többsége a Pécselyi – medencében, birtokközpontjuk Csopakon található. Zömében fehér fajtákkal foglalkoznak, az Olaszrizlinget kizárólag csopaki területekről szüretelik be. Boraikat frissesség és gyümölcsösség jellemzi, melyeket elsősorban reduktív eljárással készítenek.

Szabó és Fia Borpince

Balatoncsicsón a Balaton északi partján Zánkától 7km-re található a pincészetünk. Családi hagyományokat folytatva, a XVIII. századtól foglalkozunk szőlő- és bortermeléssel. Pincészetünk és panziónk ma is családi vállalkozásként üzemel. A Nivegy-völgy kiváló adottságú agyagtalaján, közel több mint 12 hektár területen termeljük a Balaton-felvidék jellegzetes zamatú borait.

Szeremley Birtok

Elsődleges célunk, hogy az emberek ebben a rohanó világban le tudjanak ülni egy órára a gyönyörű lugas alatt, s ne csak az ételek ízével, hanem a látvánnyal is elteljenek, s ezt a gyönyörű festői tájat a borokkal megkoronázva, olyan élményként tárolják el magukban, hogy mikor visszatérnek hétköznapjaikba, szívesen gondoljanak vissza arra, hogy milyen kellemes időt töltöttek itt nálunk.

Veszprémi Pince

Veszprémi László kötcsei pincészete kicsi, eldugott és palackjait nem árulják a borszaküzletek. Pont ezért érdemes felkeresni. A Veszprémi Pince az izgalmas, "saját örömükre" bort készítő kézműves miniborászatok sorát gyarapítja.

Vélemények

Harmath Csaba

gasztronómiai tanácsadó
Ha a BalatonBorra gondolok, az számomra egy teljesen más, egy olyan bor, aminél tudom, hogy minden meg van benne, ami kell, ugyanakkor bármikor fogyasztható.

Sárközi Ákos

a Borkonyha séfje
Véleményem szerint a Balatoni régió meghatározó a borok tekintetében, nem csak a minőségi borfogyasztás, hanem a példaértékű összefogás miatt is. Napjainkban csak így ilyen együttműködéssel lehet sikereket elérni a minőségi borfogyasztás érdekében.

Szik Mátyás

örökös magyar sommelier bajnok
Nagyon tetszik, hogy az egész területen legnagyobb mértékben jelenlévő olaszrizlingnek új lendületet adva, azonos stílusban, de mégis az egyes pincészetekre jellemző módon készülnek a borok. Megannyi terrorir és termelő, de mégis azt érzem, hogy ha leveszek egy BalatonBort a polcról, nem fogok csalódni.

Csapody Balázs

Kistücsök Étterem
A mozgalom, ami összeköti a balatoni boraszatokat egy egységes design-al és fajtával, összefogást sugall, ami a régiót egy nagyon pozitív meglátásba helyezi. Példa értékű, amit érdemes észre venni és akár követni is. 

Sajtó megjelenés

A BalatonBor jóval több egy (pontosabban idén 24) bornál. Egy régió szimbóluma, közösségi brandje és zászlóshajója, mely a balatoniak számára fontos értékeket közvetíti.
A BalatonBor az első olyan közösségi termék ma Magyarországon, ahol a bor stílusa is kritérium, és ami közösségi gondolkodást, összefogást fejez ki.
Tavaly bejött, az utolsó palackig elfogyott, a legtöbb helyen már a nyár vége előtt. Pedig a boltokban nem is lehetett kapni, csak a pincéknél, meg néhány part menti bisztróban. A BalatonBor idén kettesbe kapcsol.
A BalatonBor jóval több 24 bornál. A régió szimbóluma, közösségi brandje és zászlóshajója, mely a balatoniak számára fontos értékeket közvetít. Nemcsak az új évjárat 24 borából adtak tehát kóstolót az egyes BalatonBorok készítői, hanem a premier ízelítőt adott az itthon még szokatlanul új régiómarketingből, illetve az ezt megalapozó régiós identitásból és kultúrából is.

Iratkozz fel hírlevelünkre!


Impresszum

- elnök -
Laposa Bence

- központi email cím -
balatonikor@kostolom.hu